De fapt, numele marelui rege dac nu a fost dintotdeauna Decebal. Istoricii care au trăit pe vremea aceea spun că el se numea Diurpaneus. În timpul unei bătălii renumite dintre daci și romani – bătălia de la Tapae – Diurpaneus a dat dovadă de un curaj ieșit din comun. De aceea, de atunci înainte i s-a spus Decebal, nume despre care se spune că însemna “cel curajos” sau „cel puternic”.
Aceiași istorici antici vorbesc și despre comorile pe care Decebal le-a ascuns sub albia unui râu, atunci când se apropiau romanii. Regele a poruncit să fie mutat cursul râului Sargeția, din apropierea cetății Sarmizegetusa. Apoi a pus să fie săpată o groapă în albia râului, a ascuns aici sute de kilograme de aur și argint, a acoperit totul cu pământ și a adus râul înapoi, în albia lui.
Se spune că, după 1500 de ani, niște pescari au descoperit o parte din comoara ascunsă de Decebal. Însă întregul adevăr despre aurul și argintul regelui Decebal încă așteaptă să fie scos la lumină. Poate chiar tu vei studia istoria și vei face marea descoperire.
Dacă ai citit cartea Decebal și un solomonar misterios, poate îți amintești:
- Ce rol avea Apolodor din Damasc în războiul dintre daci și romani? (v. pag. 57)
- Care era obiceiul dacilor la nașterea unui copil? (v. pag. 64)
- Cine sunt solomonarii? (v. pag. 71)
Lasă un comentariu