19 căi neobișnuite de a-ți încuraja copilul să citească


Pe 2 aprilie am sărbătorit Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret, așa că toată luna vă dăm recomandări de cărți pentru copii și vrem să împărtășim cu voi sfaturi pentru cum să le arătăm celor mici ce înseamnă cărțile și plăcerea lecturii.

Unii copii abia așteaptă să se întoarcă acasă de la școală, să se arunce pe canapea si să se piardă în Hogwarts, unii nu pun mâna pe o carte dacă nu li se cere acest lucru și dacă jocurile de pe consolă îi așteaptă/depind de ei. Iată câteva sugestii neobișnuite pentru a-i face să citească și chiar să le placă acest lucru. Căci totul ar trebui să fie despre #plăcerealecturii, nu-i așa?

Când vine vorba de citit, copiii se împart în două tabere: cei care devorează cărțile până la capăt și cei care nu ar pune mâna pe o carte nici voluntar, decât dacă viața lor ar depinde de asta.

Studiile realizate de National Literacy Trust confirmă că cititorii tineri sunt polarizați, unul din șase afirmând că nu citesc numai o singură carte într-o lună, pe când unul din zece afirmă că citește zece sau chiar mai multe cărți. Printre plângerile comune ale cititorilor, conform acestor studii, se numără și că cititul este ,,plictisitor” sau ,,geeky”, sau că ei nu găsesc nimic interesant în citit – și băieții sunt un caz particular, mai puțini băieți decât fete citesc de plăcere.

Studiile arată significanța crucială a copiilor care citesc de bună voie și cu entuziasm”, afirmă Clare Bolton, managerul campaniei. Este mult mai important succesul educațional al copiilor decât statutul social-economic al familiei, și tinerii cărora le place să citească sunt mult mai predispuși la a citi în ciuda nivelului specific pentru vârsta lor.

Deci cum îți poți transforma copilul într-un cititor înrăit?

1. Începe o competiție.

Încearcă să creezi un ,,pașaport pentru citit”, unde copilul tău poate adăuga stickere pentru fiecare carte citită, cu un premiu ca o excursie la cinema pe care îl va primi în momentul în care a ajuns la un număr anume de cărți citite.

2. Transformați cititul într-un lucru semnificativ

Conform unui studiu al Universității din Portsmouth, copiii învață mult mai ușor să citească dacă sunt învățați nu doar fonica, ci și modul în care funcționează limba.

3.  Ai grijă ce cumperi

Dacă copilul tău începe să citească mai multe cărți, dar își pierde imediat interesul, încearcă să îi oferi alte tipuri de cărți. Încearcă să îți dai seama ce îl face să râdă, ce-l pune pe gânduri, ce povești îl entuziasmează.

4. Înscrie-te într-un club de citit pentru copii

Au început să existe cluburi de citit pentru copii, ceea ce nu poate decât să ne bucure tare mult. Înscrie-ți copilul la un club de citit sau poate mergi cu el la lansarea unei cărți care e posibil să-i atragă atenția. De multe ori lansările de cărți pentru copii au și ateliere simpatice, așa că e posibil chiar să fie o plăcere pentru ei și să atribuie acea stare de bine de la lansare cu cititul.

5. Rămâi mereu informat

Dacă copilul tău nu este interesat de ficțiune, încearcă să-i oferi alte tipuri de cărți, cum ar fi cele care abordează teme precum Universul, gătitul, pictatul și altele.

6. Organizează o petrecere unde să existe un schimb de cărți

A împărți cărți cu prietenii reprezintă un mod foarte bun de a-i oferi copilului un nou material pentru citit și pentru a-i încuraja să citească texte pe care nu le-ar fi descoperit sau la care nu aveau acces, deci invită câțiva dintre prietenii copilului tău pentru a ține un schimb de cărți.

7. Fă gălăgie

Încurajează-ți copilul să citească cu voce tare – ție, prietenilor sau chiar jucăriilo. Auzindu-și vocea, îi ajută să-și antreneze vocea și să câștige încredere în sine când vine vorba de citit.

8. Oferă-le acces simplu la cărți

Lasă cărți peste tot în casă, mai ales în camera în care el își petrece cel mai mult timp. Așa se va obișnui cu ele și în cele din urmă va fi curios să vadă ce se află în interiorul lor.

9. Transformă cititul într-o ,,înțelegere de familie”

Citiți în familie. Rudele mai în vârstă le-ar putea citi celor mai tineri. Nu numai că acest lucru se va tranforma în clipe prețioase pentru părinți, dar copiii le vor urma exemplul mai târziu.

10. Îndeamnă-l să citească și altceva

Revistele poate nu sunt preferate de unii cititori, dar benzile desenate reprezintă un mod foarte bun de a-i încuraja pe copii să citească.

11. Alegeți documente care strârnesc interesul

Dacă nu le place să citească ficțiune, caută texte legate de interesele și hobby-urile favorite, chiar dacă este vorba de fotbal, muzică sau natură.

12. Citește-i animalului tău de companie

Compania The Bark and Read Campaign încurajează copiii să le citească cu voce tare câinilor săi: ascultători care nu-i va critica niciodată. În unele școli, câinii sunt aduși pentru a ține locul unor ascultători de lectură. Acest lucru ajută la construirea încrederii în sine a copiilor la un nivel pe care nu ni l-am imaginat vreodată și aceștia chiar așteaptă cu nerăbdare orele de lectură, spune profesorul Claire Claydon.

13. Învinge plictiseala cu ajutorul unei cărți

Încurajează-ți copilul să-și ia cu el o carte de fiecare dată când iese, pentru a avea tot timpul ceva cu care să-și umple timpul, când sunt în camera de așteptare de la dentist sau pentru a se relaxa la o întâlnire de familie.

14. Desprinderea de cărțile școlare

Știi cum e… tot ce e lectură obligatorie la școală ajunge să fie o lectură care să-i sperie pe micuții cititori. Sigur, trebuie și acelea citite, însă oferă-le și alte povești simple și pe placul lor pentru a se destinde.

15. Aranjează o întâlnire cu un autor de cărți pentru copii

Caută diverse întâlniri pentru cunoaștere, evenimente ale autorilor cu publicul, la biblioteca publică sau la librării: va reprezenta un stimulent pentru citit foarte bun pentru copilul tău.

16. Transformă-ți copilul în protagonistul cărții

Întreabă-l pe el: oare el ce ar face dacă ar fi în locul protagonistului? Cum ar proceda pe mai departe? Astfel îi pui imaginația la contribuție și va fi foarte distractiv pentru el, dar și pentru tine!

17. Joacă jocuri ce au legătură cu poveștile din cărți

Pune-i la dispoziție o capă și o baghetă pentru a interpreta scene din Harry Potter, recreează cadre sau personaje din carton sau mergeți într-o aventură în stilul ,,Famous-Five”.

18. Încearcă o carte interactivă- ,,carte în mișcare”

Cărțile interactive pot fi și ele foarte distractive: cuvinte imprimate cu imagini animate, narațiune audio sau cu coloană sonoră – pot fi o alternativă digitală unei imagini din carte pentru noua generație.

19. Fii un părinte model

Cele mai bune exemple de urmat pentru copiii tăi se află chiar acasă: fă în așa fel încât copiii tăi să te vadă citind. Nu e nevoie neapărat de cărți să citești, un ziar este de asemenea foarte bun.

Sursă aici.https://www.theschoolrun.com/encourage-love-of-reading

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!