Cărți frumoase pentru copii la Bookfest 2016


cover-art-bookfest

Prima zi a Bookfest 2016 a coincis cu 1 iunie, Ziua Copilului, motiv pentru care ne-am pregătit temeinic cu cărți noi și frumoase și evenimente speciale pentru cei mici. Pe lângă volumele apărute odată cu venirea primăverii, cititorii vor găsi cărți noi, atât cărți ilustrate, cât și romane. Ca să știți ce vă așteaptă, vi le prezentăm puțin, în ordinea vârstei recomandate.

Matei-coperta-1De ce vă certați, Matei?, de Brigitte Weninger, cu ilustrații de Eve Tharlet

Carte ilustrată pentru copiii cu vârsta peste 3 ani, De ce vă certați, Matei?,  de Brigitte Weininger, face parte dintr-o serie haioasă și educativă ce-l are ca protagonist pe iepurașul Matei. Am ales să începem seria cu această poveste pentru că ni s-a părut că se potrivește unei situații cu care copiii se întâlnesc des (o ceartă banală cu cel mai bun prieten din cauza unei jucării) și pentru lecția valoroasă pe care o pot învăța alături de Matei. De asemenea, pe lângă umor și conținutul educativ, ne-au plăcut foarte mult și ilustrațiile calde și bogate în detalii.

 

alice-coperta-1Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll, adaptare și ilustrații de Emma Chichester Clark

Am căutat mult timp o Alice care să ne placă, am răsfoit zeci de ilustrații și, în cele din urmă, am găsit una care ne-a convins: Alice în Țara Minunilor, adaptată și ilustrată de Emma Chichester Clark. Pornind de la volumul original ilustrat de John Tenniel, ilustratoarea britanică a reușit să păstreze întreg farmecul poveștii clasice a lui Lewis Carroll, aducând-o în același timp în vremurile noastre prin stilul modern al ilustrațiilor sale. Deși o versiune adaptată, ni s-a părut important ca Alice să aibă parte și de o traducere pe măsură, așa că am rugat-o pe Veronica D. Niculescu (scriitoare și traducătoare de seamă) să traducă povestea. A ieșit o traducere frumoasă, diferită în mici detalii de traducerile clasice, însă nu vă stricăm plăcerea descoperirii, vă lăsăm să le aflați.

Am recomandat lectura cititorilor de peste 4 ani, însă, ca și o altă carte Nemi care ni se pare potrivită nu doar pentru copii (Frumoasa adormită și fusul, de Neil Gaiman), Alice în Țara Minunilor, de Emma Chichester Clark,  nu e o carte doar pentru copii. Sau, mai bine zis, e o carte pentru copiii de orice vârstă (de la 4 ani în sus).

 

Jill-Tomlinson---Bufnita-care-se-temea-de-intuneric---c1Bufnița care se temea de întuneric, de Jill Tomlinson, cu ilustrații de Paul Howard

Recomandată copiilor cu vârsta peste 4 ani, Bufnița care se temea de întuneric, de Jill Tomlinson, se încadrează în categoria „primele lecturi” sau, cum spun englezii, „early chapter books” sau „easy readers”. E vorba despre cărți care fac trecerea de la cărțile ilustrate (cu multe imagini și puțin text) la romane (de obicei fără imagini și doar text). Aceste cărți au, în general, text și imagini cam pe fiecare pagină, se împart în capitole scurte și sunt perfecte pentru copiii care încep să citească singuri. Ilustrațiile sunt alb-negru, tot pentru a-i ajuta să facă tranziția de la cărțile ilustrate și bogate în culori la cele care nu mai au ilustrații.

Bufnița din titlu este Buf, un pui de bufniță de hambar, care poartă acest nume pentru că încă nu a învățat să aterizeze, așa că pică mereu în fund și fiecare aterizare a sa e un fel de prăbușire haioasă. Aflat la vârsta la care începe să descopere lumea, Buf declară hotărât că lui nu-i place întunericul și nu vrea să fie o pasăre de noapte ca părinții săi, ci o pasăre de zi. Pentru a-l ajuta să-și depășească teama de întuneric, mama sa îl îndeamnă să afle mai multe despre cum e întunericul și să încerce să-l cunoască înainte de a-și face o părere. Așa că Buf pornește într-o minunată aventură în care întâlnește oameni și animale de tot soiul, fiecare cu propria viziune despre întuneric. Deși se pare  că nici măcar puii de bufniță nu se nasc învățați, aventurile lui Buf sunt pline de învățături pentru cei mici (și, am spune, și pentru părinți, mama-bufniță fiind un model de pareting demn de urmat).

 

Bobbie-Peers---Hotul-de-luridium---C1William Wenton și hoțul de luridium, de Bobbie Peers

Roman de aventuri, la granița între SF și fantasy, William Wenton și hoțul de luridium, este primul volum dintr-o serie ce a devenit repede populară. Apărută în 2015 în Norvegia, a fost votată cartea anului într-o competiție anuală la care participă 10 000 de copii. De asemenea, drepturile de publicare s-au vândut în peste 30 de țări și urmează să fie și ecranizată. Traducerea în limba română (făcută direct din norvegiană) a apărut foarte repede, pe lângă țara de origine cartea a mai apărut deocamdată în Franța și Olanda.

Cartea este recomandată cititorilor cu vârsta peste 9 ani și îl are ca protagonist pe William Wenton, un băiețel pasionat de coduri și decriptări și care trăiește ascuns cu familia sa, într-un mic orășel din Norvegia până când, evident, un eveniment neașteptat strică toată rutina (și plictiseala) vieții lor. William ajunge la o școală aflată într-un vechi conac englezesc (Institutul de Cercetări Post-Umane) unde descoperă alți oameni pasionați de tehnică și numere ca și el și de unde începe o aventură plină de suspans. Dincolo de coduri, cifre și aventuri, cei mai simpatici din toată cartea sunt roboțeii de la institut – nu cel de pe copertă, sunt alții mai simpatici și câțiva îi găsiți și în fragmentul în avanpremieră de pe blog: robo-căruț, robo-scară, robo-ușă, robo-treaptă, robo-șade-jos și, cel mai simpatic dintre toți, robo-certărețul.

Noi sperăm să vă facă plăcere să citiți noile cărți alese de bufnița Nemi și vă așteptăm la Bookfest să ne distrăm și să ne cunoaștem mai bine la evenimentele pe care le-am organizat special pentru Ziua Copilului.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!