Guest post: Cum să obișnuiești copilul cu grădinița cu Roxana Istrate, @momandluna.blog


Fie că e vorba de citit zilnic, joacă, dans, activități sau alte lucruri, părinții din comunitatea Nemi ne sunt mereu aproape și ne povestesc despre experiențele lor alături de copii.

Astăzi ne vorbește Roxana Istrate, mama Lunei, despre experiența lor cu grădinița.

Încă îmi amintesc cât am plâns cu câteva zile înainte să înceapă grădiniță. Luna avea 1 și 4 luni, eram extrem de pregătită și aveam mare încredere în ea,  însă, cumva, eram foarte emoționată. Am avut o adaptare fix în ritmul ei, am colaborat cu educatoarea în așa fel încât să-i respectăm mereu nevoile emoționale pe parcursul adaptării. În total, adaptarea blândă pentru un program 9-16 a durat 4 luni.

Rolul părinților este extrem de important în adaptare. Iată câteva sfaturi pentru o adaptare blândă chiar dacă grădinița nu acceptă să fii prezent în incinta acesteia:

1. Pregătește-te bine. Dacă tu ai emoții de frică, anxietate, vinovăție, copilul va simți asta și nu se va adapta. Cel mic are nevoie să simtă ca tu ești în regulă cu această schimbare și că ai încredere că el se va descurca.

2. Pregătește-l pe cel mic. Folosește-te de cărți, explică-i din timp unde va merge și ce va face la grădiniță. Nu are cum să-ți refuze nimeni să vizitezi grădinița, cartierul, clasa. Ba chiar poți să vorbeșți cu director/educatoare să te lase să mergi cu copilul în vizită atunci când cei din grupa lui își desfășoară programul afară. Astfel copilul poate observa dinamica grupei și se poate familiariza cu colegii/educatoarea.

3. Fii disponibil 100% în adaptare. Evită vizite, vacanțe, schimbări acasă. Adaptarea are nevoie de stabilitate în mediul cunoscut și continuitate în mediul nou. După grădiniță e important să petreci timp cu cel mic. Copilul își va vărsa frustrările acasă și va avea nevoie de atenția ta mai mult decât oricând.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!