Legendele şi miturile sunt foarte importante în cultura vikingilor, la fel cum sunt pentru multe civilizaţii din istorie. Iar dragonii sunt o parte importantă, prezenți în toate miturile, legendele lor, precum și în nenumărate desene rămase de la ei, pe pietre sau pe anumite obiecte.
Mitul lor fondator spune că viața a început cu copacul Iggdrasil, cu niște ramuri uriașe și rădăcini adânci în pământ. Vikingii credeau că la acele rădăcini s-a născut primul dragon.
Sunt două tradiţii culturale în ceea ce priveşte dragonii: dragonul European (care apare şi la vikingi şi în cărţile cu Sughiţ) şi dragonul chinezesc. Sunt prezentaţi foarte des ca având forme reptiliene, ieşind din ouă, având solzi sau pene, iar unii dragoni pot scuipa foc.
Dragonii sunt asociaţi cu forţa naturii, cu înţelepciunea şi longevitatea şi de multe ori au puteri magice sau supranaturale. În unele legende pot vorbi şi graiul uman, iar în altele ei i-au învăţat pe oameni să vorbească.
În Cum să-ţi dresezi dragonul, Cressida Cowell a imaginat o lume în care dragonii nu sunt creaturi de legendă, ci parte din viaţa de zi cu zi, care trăiesc alături de vikingi. În loc să urmeze reprezentarea tradiţională, autoarea i-a înzestrat cu unele caracteristici amuzante, adaptaţi pentru mediul în care trăiesc şi inspiraţi de animale reale. Autoarea ne arată diferite tipuri de dragoni, toţi cu personalităţi şi caracteristici diferite. Noutate este că dragonii s-au adaptat la mediul înconjurător și seamănă mai mult cu niște dinozauri combinați cu alte creaturi din lumea reală.
Mituri cu dragoni:
Nidhogg – dragonul născut la rădăcinile copacului Iggdrasil
Sfântul Gheorghe și balaurul: Regele Egiptului își oferă fiica celui care îi scapă orașele de teroarea balaurului-dragon. Gheorghe se luptă cu dragonul pentru prințesă, dar nu reușește să-l rănească pentru că e acoperit de zale. Îi găsește însă slăbiciunea – locul moale de sub o aripă și îl omoară.
Thor și dragonul Midgar – se spunea că Midgard era un dragon ca un șarpe de mare, care crescuse atât de mult ascuns în oceane că putea înconjura pământul. Thor îl momește afară și se luptă cu el. Dar reușește să-l omoare abia în ziua Ragnarok, când are loc bătălia bătăliilor.
Lasă un comentariu