Despre copii, știință, natură și cărți


Am amintirea foarte vie a primul meu ierbar. Probabil că, în copilăria mea și a celor din generația mea, ierbarul și insectarul erau primele încercări de a ordona științific realitatea din jur. Erau puține trepte pe care le puteam sări de la explorarea naturii la pas, în vacanțele de la țară la metode mai riguroase de a descoperi lumea. Erau câteva manuale, destul de seci, erau câteva enciclopedii și era amestecul de empirism cu primele noțiuni științifice, adică ierbarul și insectarul. Primele etichete pe care le-am lipit aveau notate denumirile populare, dar am la fel de vie amintirea sonorității primelor denumiri științifice. Latina care era doar o muzică pentru noi, cu ritmuri interioare și multe repetiții. Bietele păpădii și timizii cărăbuși deveneau Taraxacum officinale și Melolontha melolontha.

Azi, peisajul cărților de știință pentru copii e cu totul luxuriant. Viața naturii (și schimbările ei dramatice din anii din urmă) modelează felul în care arată cărțile, dar tot mai adesea, cărțile încep să modeleze, după puterile lor, realitatea. Îmi vine des în minte un exemplu. Prin 2007, dicționarul Oxford pentru copii a renunțat la o serie de cuvinte care țin de lumea naturală, pentru că erau tot mai puțin, spre deloc folosite. Copiii aveau alte griji, alte preocupări. Ei bine, aceste cuvinte-orfane au fost aduse laolaltă într-o carte-poem de știință, de către un poet și o ilustratoare și au căpătat o nouă viață, au adus apoi laolaltă muzicieni, care au compus muzică pentru ele și s-au strâns fonduri pentru a sprijini natura urbană. Iată cum poveștile pot schimba la propriu vieți.

La Nemi, ne-am gândit cum să aducem știința, sub cât mai multe din chipurile pe care le poate lua, mai aproape de copii. Și ne-am dat seama că cea mai bună cale este tot prin povești. Așadar, am căutat acele cărți care știu să spună o poveste despre știință. Sau despre natură, sau despre suma de ce-urilor copiilor.

Cărțile de știință sunt, așa cum veți vedea și dacă porniți să descoperiți colecțiile O lume incredibilă și Explorator de la Nemi instrumente extraordinar de creative, prietenoase și diverse de a spune aceste povești despre știință. Veți descoperi aici povești despre lumea naturală, despre schimbările climei, despre vreme, despre universul înstelat de deasupra noastră, despre pădurile tropicale, despre cai sau păsările migratoare. Toate, însoțite de ilustrații splendide, care poartă copiii prin lumi vizuale foarte diverse.


Un articol scris de Maria Tănăsescu, redactor-șef al editurii Nemi, ca parte din campania Nemi de 1 iunie.

Descoperă pe www.nemira.ro. ce surprize le-am pregătit micuților cititori!

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!