Știința lucrurilor fragile, de Tae Keller
Dintre romanele ultimilor doi ani, Natalie (și universul pe care îl creează Tae Keller în jurul ei) mi se pare unul dintre cele mai vii și interesante personaje. Nu e întru totul ocolită de tristețe sau de obstacole, dar e un personaj tare luminos, care reușește să se ridice, cu multă creativitate, inteligență și altruism, deasupra micilor norișori de mâhnire pe care îi întâlnește în drumul ei. Natalie e prietena perfectă pe care copiii să o descopere vara aceasta.
Sir Gawain și cavalerul verde, de Michael Morpurgo,
Dintre textele recente care îmblânzesc legende medievale (sau chiar antice), Michael Morpurgo e unul dintre numele cele mai interesante, în parte pentru că reușește să conserve vocea fermecătoare pe care o cunoaștem din celelalte cărți ale sale, apoi pentru că are marele dar de a face din nou aceste texte accesibile cititorilor (de toate vârstele) din generația noastră. Legenda lui Sir Gawain (cavalerul cel mai iubit de către regele Arthur), cu întreaga galerie de companioni plini de onoare prinde din nou spirit și efervescență în ochii lui Morpurgo. O lectură de vrăjit serile lungi de vară.
Seria Istoria povestită copiilor, de Simona Antonescu
Vacanța mare mi se pare momentul cel mai bun pentru a ataca această serie splendidă scrisă de Simona Antonescu. Și asta, din mai multe motive. Întâi de toate, pentru că se ține departe de ariditatea textelor istorice, așa cum le cunoaștem de la școală. E o serie concepută cu haine de basm, în care informația istorică (și ea, esențializată și adesea, puțin cunoscută) e împletită cu povestea pasionantă a doi gemeni călători prin timp, Ilinca și Călin, care ajung în preajma unor personaje istorice dintre cele mai fascinante. Și, deloc în ultimul rând, pentru că seria e aproape de final, aproape rotundă, așa că e cea mai bună ocazie să-i dați o șansă.
Darul extraordinar de povestitor al Simonei Antonescu e însoțit de ilustrațiile Alexiei Udriște-Olteanu, iar la finalul fiecărei cărți, cititorii împătimiți de istorie vor descoperi lucruri mai puțin cunoscute despre diverse epoci, personaje sau locuri, mici surprize pe care autoarea le-a inserat în fiecare volum.
Nevermoor & Wundersmith, de Jessica Townsend
Seria Jessicăi Townsend e rețeta perfectă de fantasy pentru copii. Evadarea din realitatea tangibilă într-o alta, fabuloasă, plină de straturi de sens și de aventură, posibilitatea unei lumi paralele, generoase atât în pericole, cât și în șanse, posibilitatea unor prietenii cu totul extraordinare sunt toate parte din tensiunea narativă pe care o propune Jessica Townsend în această serie. În fapt, o serie imposibil de lăsat din mână.
Târâmul poveștilor, de Chris Colfer
Tot la capitolul repovestiri, dar cu doze importante de fantastic clasic, Chris Colfer propune în această serie o revizitare a basmelor clasice, dar nu oricum, ci de către doi frați, care sunt pur și simplu atrași, apoi părtași în câteva dintre cele mai cunoscute și iubite povești clasice ale lumii. Magia și povestea bine spusă se împletesc în această serie care pare hotărâtă să conserve perfect copilăria.
Lasă un comentariu