5 motive ca să citești seria „Cum să îți dresezi dragonul”


Cerul îşi schimbă culoarea când dragonii se pregătesc de atac.

Îşi întind aripile şi solzii le strălucesc ameninţător în lumina soarelui, în timp ce tinerii vikingi, entuziasmaţi de teama şi respectul cu care sunt întâmpinaţi, aproape că uită să îşi ascundă armele şi artefactele pentru a preveni o neînţelegere.

De data aceasta, mulţumită Cressidei Cowell, atacul nu va avea loc.

Bufniţa Nemi nu are o părere (foarte) bună despre vikingi şi dragoni. Sunt periculoşi, imprevizibili şi nu îşi doresc o alianţă cu surorile ei de la Academia Buhuhu.

Însă, după săptămâni de negocieri şi schimburi de cadouri, Sughiț Strașnicul Stavrid al III-lea, acum unul dintre cei mai apropiați prieteni și aliați ai bufniței noastre preferate, îi oferă drepturile de publicare pentru Cum să îți dresezi dragonul, serie vândută în peste 7 milioane de exemplare și ecranizată de Dreamworks.

Primele trei volume au apărut la Editura Nemi – cărți pentru copii, iar dragonii, după ce i-au promis lui Sughiț că renunță la farse și glume, au întocmit o listă cu cinci motive pentru care Cum să îți dresezi dragonul este una dintre seriile lor preferate!

1. Un erou neobișnuit.

Cu un protagonist cu numele de Sughiț Strașnicul Stavrid al III-lea, Nădejdea și Moștenitorul Tribului Huliganilor Păroși, este imposibil să nu (le) furi un zâmbet cititorilor.

Sughiț (nu îi vom spune de fiecare dată numele întreg) este fiul șefului de Trib și viitorul Huliganilor Păroși. Slab și firav, de îi poți număra coastele prin cele trei pelerine care îi apasă umerii, Sughiț nu corespunde criteriilor (nescrise) pentru a fi un conducător puternic și neînduplecat, un viking dornic de luptă și de cucerit noi teritorii.

Pe lângă faptul că are o inimă bună și o minte ascuțită, el este singurul viking care vorbește dragoneza și pare sincer interesat de ceea ce își doresc sau gândesc dragonii.

2. Un dragon simpatic și enervant. Sau simpatic de enervant?

O rasă obișnuită, un pui incredibil de mic și o gură lipsită de dinți. El este Știrbul, un dragon egoist, veșnic înfometat, care nu-l ascultă pe Sughiț și care îi creează doar probleme. Statura nu-l împiedică pe Știrb să îi provoace pe dragonii mai mari sau să capete ceea ce își dorește. Este leneș, nerecunoscător și „cu tupeu”, ambițios, dar nu în sensul bun, reamintindu-i lui Sughiț, cu fiecare ocazie primită, că dragonii nu sunt loiali sau recunoscători, motiv pentru care nu ar trebui să ai încredere în ei sau să te aștepți să îți fie alături, când situația scapă de sub control.

3. Ilustraţii + numele personajelor + umor.

Pe lângă ilustrații, pe care le-am descrie mai mult drept o serie de caricaturi minunat schițate, autoarea „a pigmentat” romanul cu cele mai neobișnuite nume, mai ales în ceea ce-i privește pe dușmanii lui Sughiț, care abia așteaptă să-l vadă exilat, alături de Știrb. Astfel, Cressida Cowell îi aduce în poveste pe Porcbubos, pe Sufludecâine-cu-Drojdiedecreier, pe Râtmucos sau pe Haplea Râgâitorul, personaje care nu au nevoie de o descriere sau de o introducere, personalitățile lor fiind vii prin numele lor, alese cu maaaaaaare atenție.

4. Legătura om-dragon.

Legătura care se formează între Sughiț și Știrb s-ar putea să îi surprindă pe cititori. Nu sunt prieteni, poate doar aliați. Încearcă să lucreze și să trăiască împreună, dar au dorințe și scopuri diferite în viață, personalități opuse și gânduri deloc măgulitoare unul despre celălalt. Dar Sughiț nu renunță. După câteva călătorii palpitante, aventuri primejdioase și plângeri din partea lui Știrb, omul și dragonul învață să se respecte unul pe celălalt, punând bazele unei prietenii deosebite, nelipsite de momente amuzante, farse năstrușnice și scene emoționante.

5. Mesajul.

Sughiț îşi acceptă defectele şi îşi cunoaşte talentele. Chiar dacă majoritatea vikingilor preferă să râdă de statura lui firavă sau se îndoiesc de aptitudinile sale, prin muncă, sinceritate, prietenie şi răbdare, Sughiț le demonstrează că este un erou. Un erou modest, care ne aminteşte tuturor o lecţie foarte importantă: curajul nu înseamnă absența fricii.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!