Ritualuri de familie în vacanța de vară


Cum călătoria pare să fie principalul motor care pune în mișcare verile noastre, iar vara asta se arată în continuare aspră în privința călătoriei, ne-am gândit ce alte ritualuri cu mireasmă de aventură îi pot lua locul și pot fermeca sufletele copiilor. Ne-am uitat, pentru inspirație, către câteva cărți-cult și autori pentru copii care au fost preocupați de spiritul verii, de departe cel mai fascinant anotimp pentru copii și cel care se conservă cel mai bine în conștiința noastră de adulți.

De pildă, Tove Jansson, care și-a petrecut verile copilăriei pe o insulă din Finlanda. Ea este autoarea unei cărți numite Cartea verii, în care povestește despre frumusețea, dar și despre austeritatea vieții pe o insulă, care pare acum un adevărat manual de supraviețuire în izolare. Sentimentul comunității și un anumit simț practic erau vitale, iar orice formă de distracție trebuia să vină din imaginația fiecăruia.
Sophia, personajul principal al cărții își petrece vara alături de tatăl și bunica sa pe insulă, în mijlocul unei grădini pe care copilul o percepe ca fiind sălbatică.

CARTEA VERII [audioART, #07][VINIL], Tove Jansson - eMAG.ro

Ritualurile verii înseamnă pentru ei să iasă în larg cu barca cu vâsle, să doarmă într-un cort, să înoate, să construiască o machetă a orașului Veneția; să contemple schimbările de vreme, să pescuiască lucruri neînsemnate de pe plajă, să aducă acasă un pisoi și să îl crească.

În timpul acesta lung al verii, Sophia învață lucruri esențiale despre viață: învață să se distreze singură, să-i tolereze pe ceilalți, să-și gestioneze singură schimbările de stare.

Deși e o lume aparent mică, importanța ei stă în detalii. Lumea pe care Sophia și bunica ei o împart e foarte bogată și plină de detalii. Un grup de copaci bătrâni, putreziți e pentru ea o pădure magică, o piscină mlăștinoasă devine Veneția, iar podul casei și camera de oaspeți sunt și ele parte din regatul imaginar al Sophiei. Așadar, ceea ce face insula interesantă și suficientă pentru nevoile lor e atenția cu care o privesc, atât adulții, cât și fetița. Nu doar atenția e în miezul acestei lumi miniaturale, ci și jocul. Jocul poate transforma orice loc într-unul magic.

Cele două creează povești despre păsări și bărcile care le trec prin față, desenează, se mai ceartă, se îngrijorează una pentru cealaltă și colaborează.

Apoi, sunt scriitori care-și mărturisesc ritualurile de vară în familie. Pentru unii dintre ei, precum Tim Dowling, vacanțele de vară vor fi mereu asociate cu anumite casete audio ascultate în mașină, pe drumurile lungi de-a lungul coastei, către mare. Pentru multe familii, vara are și o componentă sonoră.

Alții, precum Dixie Wills, își amintește cu plăcere de verile lungi în care principala plăcere era să se ascundă de adulți. Cu atât mai mult cu cât ascunzișul preferat erau catedralele medievale, în care șansele de a fi găsit scădeau dramatic.

Dacă tot vorbim despre cărți, putem strecura și două recomandări de sezon pentru adulți, orice carte de a lui Stephen King, care le va captura atenția pentru zile întregi, sau, de ce nu, Ciuma lui Albert Camus.

Așadar, la fel ca Max din Țara tuturor sălbăticiunilor, forța imaginației noastre este cea care poate da naștere la universuri dintre cele mai exotice, la tărâmuri de vis și de aventuri.

Mai multe aici și aici.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!