Pastiluța de istorie într-o linguriță dulce de poveste, cu Simona Antonescu – #NemiȘcoala


În luna martie, vom publica mai multe activități bazate pe poveștile Nemi, pentru micuții noștri cititori. Astăzi, îi invităm pe cei mici, alături de Simona Antonescu, la o pastiluță de istorie, pusă într-o linguriță dulce de poveste.

Așadar, astăzi ne întoarcem în timp și vorbim despre:

Mihai I

Regele Mihai I a fost botezat după numele marelui voievod Mihai Viteazul. Născut la Castelul Foișor din Sinaia, Regele Mihai I a fost încoronat la vârsta de 5 ani și 9 luni, devenind prin aceasta un fel de vedetă a timpului său: ziarele și revistele din întreaga Europă au scris în perioada aceea despre Regele-copil.

Atunci când era tânăr, Regele Mihai I iubea mult muzica. El a compus chiar o lucrare pentru pian, numită Elegie. Există și o piesă de teatru scrisă de Regele Mihai I împreună cu soția sa, Regina Ana. Piesa de teatru se numește Alegerea.

Tatăl său, Carol II, a înființat anume pentru el o școală, chiar la Palatul Peleș din Sinaia, unde locuiau. Au fost selectați mai mulți băieți din fiecare provincie a României (Moldova, Ardeal, Dobrogea, Oltenia etc.) și din toate păturile sociale (copii de funcționari, țărani, industriași, intelectuali) astfel încât Mihai I să își cunoască poporul pe care avea să-l conducă. Clasa de băieți s-a numit Clasa Palatină, iar cursurile se țineau la Palatul Peleș. Printre materiile predate la Clasa Palatină se numărau: Fizică, Chimie, Drept, Economie Politică și Educație Morală.

Dacă ai citit cartea Mihai I, Regele-copil și pecețile de mărgean, poate îți amintești:

  1. Care a fost cea mai mare teamă a principelui Mihai, atunci când a auzit că va fi Rege la numai 5 ani? (v. pag. 37-38)
  2. Ce năzdrăvănie a făcut bunicul Zosim pe când era copil, la ora de Meteorologie? (v. pag. 15)
  3. Care sunt singurele ființe care se pot împotrivi unui solomonar? (v. pag. 92)

Descarcă aici dacă vrei să vezi mai bine sau să printezi.

Mircea cel Bătrân

Mama voievodului Mircea cel Bătrân se numea Calinichia și era prințesă bizantină. Într-o pictură de la Mănăstirea Cozia, voievodul Mircea este înfățișat purtând însemnul Imperiului Bizantin brodat pe haine: vulturul cu două capete. Poți vedea aceasta chiar pe coperta cărții Mircea cel Bătrân și Școala Scutierilor.

Mircea cel Bătrân a fost bunicul lui Vlad Țepeș. Mai multe despre Vlad Țepeș poți afla din volumul Vlad Țepeș și Ordinul Dragonului.

Denumirea de Bătrân are o altă însemnătate decât vârsta voievodului. Numai întâmplător, Mircea a ajuns cu adevărat să domnească chiar și la bătrânețe. De fapt, în limbajul de cancelarie medieval, titulatura Cel Bătrân însemna “primul voievod cu acest nume”. Pe vremea aceea, în Țările Române nu se obișnuia ca domnitorii să fie numerotați, așa cum s-a întâmplat mai târziu cu Familia Regală a României. De aceea era nevoie de o altă metodă de deosebire a voievozilor între ei.  

Dacă ai citit cartea Mircea cel Bătrân și Școala Scutierilor, poate îți amintești:

  1. De ce aveau mare căutare stângacii la curtea voievodului Mircea? (v. pag. 38-39)
  2. Cum se numește planta de leac cu care cele două fetițe gemene însănătoșesc căluțul bolnav? (v. pag.61)
  3. Care era ritualul prin care băieții deveneau scutieri, pe vremea lui Mircea cel Bătrân? (v. pag. 105-108)

Descarcă aici dacă vrei să vezi mai bine sau să printezi.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!