Pastila de astronomie pentru copii, părinți, bunici – #NemiȘcoala


În luna martie, vom publica mai multe activități bazate pe poveștile Nemi, pentru micuții noștri cititori. Astăzi, invităm toți copiii, părinții, bunicii sau chiar și animăluțele de companie, la pastila de astronomie cu Adrian Șonka, autorul Ghidului micului astronom prin Univers.

Adrian Șonka o să vă poarte prin Univers și, dacă tot stați în casă, vă invită să….priviți pe fereastră și să căutați.

Fereastră înspre vest

Uneori ești nevoit să privești lumea de la geam. Este plictisitor dacă te uiți la pisici, dar uimitor dacă privești spre stele.

Dacă ai o fereastră înspre vest, vei putea vedea în perioada următoare o planetă. Venus, cea mai strălucitoare planetă vizibilă de pe Pământ și cea care se apropie cel mai mult de planeta noastră.

Privește pe fereastra de la care poți vedea apusul, de la ora 19 până la 21, și vei vedea o stea foarte strălucitoare care nu pâlpâie. Cel mai bine este să o cauți de la 19 la 20 pentru că este mai sus.

Și dacă tot suntem la Venus, caută în carte la pagina 85 și găsește-i un nume mai bun.

Descarcă aici, dacă vrei să vezi mai bine.

Fereastră înspre sud

Uneori ești nevoit să privești lumea de la geam. Este plictisitor dacă te uiți la mașini, dar uimitor dacă privești spre stele.

Dacă ai o fereastră înspre sud poți vedea cea mai strălucitoare stea de pe cer. O numim „Sirius” și se află la… 81.306.592.617.196 km. Foarte departe. Privește-o prin fereastra de sud și vei vedea un astru luminos, care pâlpâie, o stea mai mare și mai fierbinte decât Soarele.

Caută în carte, la pagina 43, o fotografie cu Sirius și satelitul ei.

Descarcă aici, dacă vrei să vezi mai bine.

Fereastră înspre est

Uneori ești nevoit să privești lumea de la geam. Este plictisitor dacă te uiți la oameni, dar uimitor dacă privești spre stele.

Dacă ai o fereastră de unde se vede răsăritul Soarelui poți vedea de la ea o constelație ușor de identificat: Leul. Uită-te înspre est, nu foarte jos pe cer, și vei vedea cinci stele asemănătoare ca strălucire sub o formă care nu e nici pătrat, nici dreptunghi. Forma se prelungește în dreapta sus cu alte stele, în total fiind 9. Acesta este Leul care are formă de cal.

Caută în carte la pagina 123 și vei vedea cum arata cea mai strălucitoare stea din constelație, Regulus.

Descarcă aici, dacă vrei să vezi mai bine.

Fereastră înspre nord

Uneori ești nevoit să privești lumea de la geam. Este plictisitor dacă te uiți la blocuri, dar uimitor dacă privești spre stele.

În fiecare seară înspre nord se vede Carul Mare. Chiar dacă nu este o constelație oficială, românii o foloseau în povești și la prezicerea anotimpurilor.

Carul Mare este format din șapte stele: un dreptunghi și trei în linie curbată. Toate se văd dacă privești înspre nord: dreptunghiul este sus, iar linia (oiștea) sub dreptunghi. O surpriză te așteaptă la steaua din mijlocul oiștii. O vezi?

Descarcă aici, dacă vrei să vezi mai bine.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!