O lume într-o pagină


De la David Copperfield la Harry Potter, cărțile pentru copii au fost și sunt, cum spunea Rebecca Solnit, adevărate truse pline de instrumente: fie de reparat, de la lucruri simple, la lucruri dintre cele mai misterioase, care își au sediul în inimă sau în preajma ei, fie de construit, de la torturi la castele de nisip sau unele imaginare.

Tot Rebecca Solnit spunea că o carte poate fi ca o petrecere, la care ești invitat, unde e plin de prieteni, chiar atunci când ți se pare că nu ai niciunul.

Una peste alta, dincolo de orice argumente critice, o carte pentru copii este după chipul și asemănarea copilului: veselă, melancolică, jucăușă, profundă, săltăreață.

Citeam tot felul de studii despre perioada teribilă pe care am traversat-o cu toții în anul care a trecut. Dincolo de cifre, ce rămâne limpede e că cei mai mulți dintre copii au citit. Unii mai mult, alții mai puțin, însă toți au ales lecturi mai sofisticate, mai complicate, în care să încerce să regăsească tot ce era complicat în lumea de afară. Într-un fel, cu toții ne-am întors mai mult către copilărie, către perioada care însemna, prin excelență, o intimitate împărtășită și un timp care nu prea avea nicio unitate de măsură.

Fie că se cheamă Lama Lama, Pete, Sofia, Morrigan sau Stella Starflake Pearl, că sunt exploratori sau motani, fetițe care evadează în lumi fantastice sau fetițe obișnuite de gimnaziu, cu vise mari, personajele sunt tot atâtea povești de dragoste, sunt la fel de ușor de iubit ca oamenii și sunt cele mai loiale prezențe în viața noastră. Cititul, așadar, nu e doar o abilitate, sau o competență, e un cifru, care, odată căpătat, deschide univers după univers.

Bibliotecile sunt, așadar, în primul rând despre bucurie. Despre plăcerea și bucuria de a descoperi ce e dincolo de materialitatea lor geometrică, despre cum încetăm să mai fim singuri, despre speranță.


Un articol scris de Maria Tănăsescu, redactor-șef al editurii Nemi, ca parte din campania Nemi de 1 iunie.

Descoperă pe www.nemira.ro. ce surprize le-am pregătit micuților cititori!

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!