Cronici din Subpământ – aventură, mister și o nouă profeție


În Gregor pământeanul, Suzanne Collins ne-a introdus într-o lume fantasy bogată, în mijlocul unei înfruntări între ființele care locuiesc în Subpământ, un univers presărat cu secrete, legende și cele mai neobișnuite profeții. Rezolvarea enigmelor, construite sub forma unor puzzle-uri, cu piesele răsfirate de-a lungul acțiunii, pot face diferența dintre pace și război, prieteni și dușmani.

Seria se axează pe neînțelegerile, problemele și trădările ce apar între zburătoare, târâtoare, țesătoare, rozătoare și oameni, cele cinci categorii de ființe care locuiesc în Subpământ și care trebuie să găsească o modalitate de conviețuire și supraviețuire în misterioasa lume creată de autoarea seriei-fenomen Jocurile Foamei.

Există numeroase asemănări între cele două lumi, între Pământ, lumea noastră, „de suprafață”, și Subpământ. În ciuda faptului că seria a debutat în 2005, dificultățile întâmpinate de personaje, precum și problemele de ordin social, moral sau, la un anumit nivel, chiar democratic, reflectă situația curentă din societate. Ingeniozitatea autoarei, completată de atenția ei deosebită pentru detalii, surprind un model universal valabil, prin intermediul căruia personajele emit păreri fără a lua în considerare și consecințele acestor supoziții.

Neînțelegerile dintre zburătoare, târâtoare, țesătoare, rozătoare și oameni se nasc din prejudecăți. Ființele care sunt diferite ca înfățișare și comportament sunt jignite și izgonite, forțate să se ascundă în catacombele și tunelurile din Subpământ. Astfel, apar dorințe de cucerire și de răzbunare, alianțe neașteptate și misiuni secrete, dar și situații comice, dialoguri amuzante și prietenii deosebite.

După o călătorie îndelungată și câteva însemnări de jurnal, pe care le puteți citi în articolele din seria „Aventurile Bufniței Nemi”, bufnița voastră preferată vă propune o nouă aventură în această primăvară: aveți curajul să vă întoarceți în Subpământ?

Gregor și Boots au bagajele pregătite (să nu vă uitați lanternele și bateriile de schimb), însă, înainte să îi anunțăm pe cetățenii din Regalia de revenirea voastră, Bufnița Nemi vă roagă să îi citiți notițele și sfaturile (nu vrem să fiți răniți în timpul expediției).

Zburătoarele sunt lilieci: lilieci uriași, aurii sau negri, de nuanța cărbunelui încins sau a cerului în miez de iarnă, creaturi superbe, magnifice, nobile și regale, care pot încheia un legământ cu o ființă umană, jurând să o protejeze și să îi fie alături, așa cum și un Subpământean își leagă destinul de ele, pe viață și pe moarte. Liliecii au simț al direcției foarte bine dezvoltat.

Numele zburătoarele au drept sursă de inspirație mitologia greacă.

Rozătoarele sunt șobolani: au tendința să roadă obiecte dure din pricina dinților, aflați în continuă creștere. Față de zburătoare, numele lor reflectă un anumit aspect sau defect fizic, precum și abilitățile lor în arta războiului, dacă sunt strategi, soldați sau conducători. Se presupune că rozătoarele pot comunica fără probleme cu „rudele” lor de la suprafață. Instinctul lor de prădător, întregit de situația precară a teritoriilor stăpânite (resurse puține și lipsa protecției), este factorul decisiv în declanșarea numeroaselor conflicte dintre rozătoare și celelalte ființe din Subpământ.

Țesătoarele sunt păianjeni: Trupurile lor conțin un lichid de culoare albastră, dar nu se știe dacă este sânge sau o altă substanță eliminată de organism. Comunică prin atingere și vibrații, resimțite prin intermediul firișoarelor de pe picioare. Țesătoarele evită să se implice în „urzelile politice” din Subpământ, deși motivele pentru care au decis să acționeze așa sunt neclare. Le displac zgomotul și conversațiile inutile, pe care le consideră de natură politică. La fel ca și celelalte ființe din Subpământ, și numele lor au ceva special: toate se termină în „ox” sau „ex”.

Târâtoarele sunt gândaci: asemenea rozătoarelor, târâtoarele pot comunica fără probleme cu „rudele” de la suprafață. Gândacii sunt considerate cele mai nesemnificative ființe din Subpământ pentru că sunt pașnice și ușor de speriat, dar „defectele” lor sunt eclipsate de haruri și avantaje ce constituie de fiecare dată o surpriză pentru inamicii lor. Foarte puține persoane sunt capabile să diferențieze o tărătoare de cealaltă (Boots are această „putere”). Numele lor au legătură cu timpul.

Având la dispoziție notițele Bufniței Nemi, vă așteptăm… în spălătorie!

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.