Sfaturi pentru trezirea și somnul copiilor


Viața alături de copii poate fi una plină de provocări, de la dormitul noaptea în ture, la mesele zilnice, până la convingerea acestora să învețe sau să fie responsabili. Iar unele dintre cele mai mari provocări se leagă de somn și de rutina pe care o au sau nu cei mici.

Indiferent de vârstă, e dificil să ne „construim” copiii așa cum ne-am dori; rolul nostru e să-i învățăm, cu răbdare și multă dragoste, cum ar trebui să facă unele lucruri, atât pentru binele și liniștea lor, cât și pentru a noastră, a părinților.

Cea mai bună metodă pentru a împrieteni copilul cu un lucru este să-l faci de mai multe ori și să creezi o  rutină – o rutină prin care să îi înveți despre beneficii, de ce este important să o urmeze – pur și simplu să îi explici răbdător. Iar, cu timpul, copilul va îmbrățișa rutina și cu toții veți avea o viață mai ușoară.

Trezirea copiilor

Dimineața, fie că e timpul pentru grădiniță, fie că e timpul să ia micul dejun, copilul are nevoie de o trezire în pași mărunți, pentru a începe o nouă zi cu dreptul, cum ne place să spunem noi, adulții.

Pentru o trezire fără peripeții, iată câteva sfaturi de implementat:

 • Stabilește o oră de somn pentru copii – copiii au nevoie să se odihnească mai mult decât părinții.
 • Lasă lumina să intre în dormitorul copiilor – corpurile și mințile noastre sunt făcute să se trezească când e lumină afară și astfel, trezirea va fi mai ușoară.
 • Pune niște muzică veselă – poate câteva cântece din desenele lui preferate, ceva voios.
 • Trezește-l cu 10 minute mai devreme – astfel îi oferi timpul și confortul perfecte.
 • Fă o rutină din trezitul copiilor – Când faci același lucru zi de zi și adaugi și un element mai plăcut pentru copii (de ex: cântece, o activitate împreună: spălatul dințișorilor/ mâncatul micului dejun, etc.), aceștia vor fi mai entuziasmați să-și înceapă ziua și cu toții veți avea dimineți mai ușoare.

Somnul copiilor

Când este vorba de ora de culcare a copiilor seara sau de somnicul de după amiază, pot interveni dificultăți mai tot timpul și poate fi un real coșmar pentru părinții de pretudindeni. Fie că sunt prezente tantrumurile, fie că doresc pur și simplu să se mai joace puțin, somnul e necesar pentru a se odihni și a-și încărca bateriile.

Copiii sunt legănați ca să adoarmă în brațele părinților, simt apropierea și atingerea lor și le este ușor să alunece în lumea viselor. Pe măsură ce cresc, sunt mai alerți, mai activi și de cele mai multe ori, nu mai e la fel de ușor să-i adormim.

Deci, cum ar trebui să îi punem la culcare pe copilașii noștri? Cum îi punem de fiecare dată la somn fără probleme? Am strâns câteva sfaturi pe care le poate aplica orice părinte care se confruntă cu problema somnului copiilor:

 • Trebuie să știi de cât somn are nevoie copilul tău – copiii au nevoie de odihnă și este important să știm de câtă, în funcție de vârsta lor.
 • Creează un mediu potrivit somnului – ia o lampă de veghe, pregătește-i culcușul, citește-i o poveste de noapte bună.
 • Închide toate aparatele electronice (chiar înainte cu o oră, două de somn) – este important să nu existe distrageri când se pregătește de somnul cel dulce.
 • Fii sigur că a fost destul de activ în timpul zilei din punct de vedere sportiv – în acest fel, sigur va adormi repede.
 • Lasă-i copilului jucăria preferată sau obiectul său preferat– somnul fiind o separare, prietenul său cel mai bun – o jucărie – poate fi companionul perfect în timp ce alunecă spre lumea viselor.
 • Fă o rutină înainte de somn – O rutină va ajuta copilul să se obișnuiască: fă-i o baie, spălați dințișorii, schimbă-l în pijamale curate, citește-i o poveste și sărută-l de noapte bună.
 • Ajustează rutina de noapte bună odată cu maturizarea copilului.

Atât trezitul cât și somnul copiilor pot fi un real câmp de bătălie dacă cei mici nu acceptă să se trezească și sunt morocănoși sau nu se culcă la ora dorită de părinți. Dar din fericire, avem soluții pentru aceste activități, trebuie doar implementate cu multă răbdare și dragoste.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!