Istoria povestită copiilor – legende, curiozități și mistere


La începutul lunii mai, Editura Nemi de carte pentru copii lansează Istoria povestită copiilor, de Simona Antonescu, cu ilustrații de Alexia Udriște – o serie de romane care vor prezenta istoria României prin ochii a doi frați gemeni, Ilinca și Călin, care găsesc într-un cufăr vechi din podul casei un manuscris (magic).

Detalii legate de îmbrăcăminte, feluri de mâncare, obiceiuri, evenimente istorice, toate se amestecă armonios în narațiuni care își propun să-i împrietenească pe copii cu istoria, să-i facă curioși și dornici de explorări.

Fiecare carte prilejuiește o vizită într-un anumit loc din România, majoritatea încă existând ca vestigii și putând fi vizitate și în prezent (Roșia Montană, cetatea Histria, peștera Polovragi, Sarmizegetusa). În plus, partea fantastică din poveste aduce în atenția copiilor și numeroase personaje din folclorul românesc (Pasărea Măiastră, Școala Solomonarilor, Caloianul).

Pentru că gemenii Ilinca și Călin nu au mai avut răbdare până la apariția primelor trei volume din serie, au convins-o pe Bufnița Nemi să vă împărtășească o parte din descoperirile lor.

Nu vă faceți griji! Chiar dacă observațiile celor doi protagoniști au fost însoțite de ilustrații, glume și secrete, bufnița voastră preferată a înlăturat o parte din indicii, pentru ca aventurile gemenilor să rămână un mister până la apariția romanelor.

 

Știați că…

(Decebal și un solomonar misterios)

… dacii se credeau nemuritori? Steagul lor reprezenta un șarpe cu cap de lup, care scotea sunete înfricoșătoare atunci când vântul trecea prin el, speriind dușmanii.

… toţi bărbaţii care îi erau devotați lui Decebal, fie ei tarabostes sau comaţi, purtau piei de lup? Iscoadele purtau piei de lup ca să pândească mișcările romanilor.

… din Podul lui Apolodor din Damasc a supravieţuit un singur picior de piatră, care se poate vedea în oraşul Drobeta Turnu Severin, pe malul Dunării? Podul a fost ridicat peste Dunăre pe 20 de piloni de piatră.

(Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană)

… Roşia Montană este cea mai veche mină de aur din ţară? Primele galerii au fost săpate încă de pe vremea lui Decebal.

… în timpul domniei lui Menumorut femeile făceau țesturi? Țesturile sunt clopote din lut folosite pentru a coace turte sub ele. Se credea că au puteri magice și pot alunga toate relele.

… Gelu, Glad și Menumorut stăpâneau trei țări, numite și cnezate, aflate pe locurile Transilvaniei și Olteniei de astăzi? Locuitorii se numeau, pe vremea aceea, valahi.

(Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii)

… Aeticus Donaris a făcut înconjurul lumii, într-o călătorie de cercetare și studiu care a durat cinci ani? Împreună cu el au plecat 101 cavaleri inițiați în străvechea credință zamolxiană, discipoli ai lui Aeticus.

… unul dintre obiceiurile străvechi dacice, păstrat până în zilele noastre, este Caloianul? Odinioară, copiii plămădeau păpuși din lut sau pământ, pe care le împodobeau cu flori și le dădeau drumul pe ape curgătoare, cântând versuri menite să aducă ploile de primăvară, pentru belșugul recoltelor. Credința creștină a asimilat mai apoi acest obicei, stabilindu-i o dată fixă legată de Paște și schimbând podoabele Caloienilor cu coji de ouă roșii.

… orașul Histria a făcut parte dintr-un lanț de orașe-port construite la țărmul Mării Negre? Printre ele se mai numărau Tomis (Constanța de astăzi) și Callatis (Mangalia de astăzi). În prezent, încă se mai pot vedea ruinele celor trei orașe.


Despre autoare:

Simona Antonescu

S-a născut la Galați, dar și-a petrecut copilăria pe dealurile din Țintea, Prahova. Materia ei preferată la școală era Limba Română și, pentru că a visat dintotdeauna să se facă scriitoare, avea nenumărate caiete cu povești şi poezii în care scria. A durat, însă, destul de mult până și-a făcut curaj să scrie prima carte: Fotograful Curții Regale. După ea au urmat Darul lui Serafim și Hanul lui Manuc.

Scrie pentru toţi copiii de astăzi care mâine vor căuta nişte răspunsuri.

Alexia Udriște

S-a născut în Craiova, dar a copilărit și pe malul Dunării, printre cărți cu povești și ilustrații. Desenează de când se știe, însă nu a avut curajul să viseze că poate face o meserie din asta. Dintre cărțile ilustrate de ea: Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat (de Iulian Tănase), Sarea în bucate (după Petre Ispirescu), Cartea curajului (de Adina Rosetti) ș.a.

Ilustrează și brodează povești în felurite forme, pe hârtie și pe carton, pe plăpumi și perne, pe ceșcuțe și farfurii, umplând astfel lumea de culoare și lumină.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!