Zilele din această perioadă parcă sunt mai scurte, ați observat? Noi credem că nerăbdarea le scurtează, iar ele se rostogolesc una după alta, alunecând pe patine bine ascuțite până în preajma Crăciunului, când se potolesc brusc, își pun un cardigan gros și încep să asculte povești.
Noi suntem deja acolo și ne-am gândit să vă facem câteva recomandări de lectură care pregătesc foarte bine drumul spre seara de Crăciun.
Toate vârstele sunt invitate. Iar prietenii de peste an ai copiilor, personajele deja iubite, care îi însoțesc la grădiniță, sau în vacanțe, au și ei propriile aventuri de Crăciun și își pun haine festive.
Cărți ilustrate pentru 3 – 5 ani
Așadar, Lama Lama este primul care învață despre răbdare. În Lama Lama de Crăciun, Crăciunul pare foarte îndepărtat, dar mama e mereu aproape și face așteptarea cât se poate de plăcută.
Peste Atlantic, Crăciunul poate arăta diferit, dar când e vorba despre Pete Motanul, chiar și Crăciunul petrecut cu el arată așa cum ne-am obișnuit: amuzant, plin de prieteni și de aventuri. De data aceasta, Pete chiar salvează Crăciunul și ține locul Moșului, așa generos și simpatic cum îl știm.
Dar motan, ajuns și el în preajma Crăciunului, se întreabă ce e mai potrivit de dăruit, care e cel mai bun cadou pentru fiecare. Și, încet-încet, cu ajutorul pisicilor și al oamenilor, dar și al unor prieteni-surpriză, află că să fii bun e cel mai de preț dar.
Prietenii lui Matei au motiv de bucurie: și personajul lor preferat are aventuri de Crăciun. El descoperă despre ce e Crăciunul ajutându-și prietenii din pădure, rămași fără hrană. Poveste de familie și prietenie, Crăciun fericit, Matei! va încălzi inimile celor mai mici cititori.
O altă serie de cărți cu peisaje splendide de iarnă în pădure, mici acuarele delicate, seria cu iepurașul și vulpița din Pădurea Înzăpezită, vorbește tot despre chipurile pe care le ia prietenia în preajma Crăciunului. Dorința de Crăciun a iepurașului aduce laolaltă prieteni care fac gesturi delicate unii față de ceilalți și învață cum arată prietenia de Crăciun.
Spărgătorul de nuci și Lacul Lebedelor nu sunt doar poveștile clasice pe care le știm în diverse reinterpretări. Nu sunt doar baletele clasice de care ni se face dor în fiecare iarnă. Nu sunt doar bucățile muzicale pe care le fredonăm înainte de fiecare Crăciun. Sunt toate acestea laolaltă, peste care se aștern ilustrațiile excepționale ale Valeriei Docampo.
Pentru copiii cărora încă le citesc părinții înainte de somn, sau pentru cei care citesc singuri, iată darul perfect înainte de Crăciun. O poveste pe zi, din 24 de povești de citit înainte de Crăciun în așteptarea sărbătorii va îmblânzi nerăbdarea și va aduce în casă căldură și liniște.
Cărți pentru 5 – 8 ani
O dorință de Crăciun e o carte cu aer de basm clasic. În seara de Ajun, o dorinţă tainică, dar adevărată, face să prindă viaţă un înger ponosit, un căluţ de lemn gurmand, un măcăleandru cu aspiraţii de tenor şi un soldăţel de tinichea îndrăgostit.
Aventurile lui Theodore şi ale prietenilor săi sunt povestite cu multă căldură şi umor, aşa cum ar trebui spuse toate poveştile din jurul bradului de Crăciun.
Pentru frățiorii mai mari, am pus deoparte la Nemi o selecție splendidă de cărți de Crăciun. Poate cea mai iubită poveste de Crăciun din ultimii ani, Un băiat numit Crăciun spune povestea lui Nikolas, un băiețel de unsprezece ani, care face o călătorie la Polul Nord, unde spiritul Crăciunului și bunăvoința par să fie la cote foarte scăzute, iar el e chemat să repare lucrurile. Găsiți această frumoasă poveste de Crăciun și pe micile ecrane.
Spiridușa Adevărului e tot un personaj din universul acestui băiețel magic, băiatul Crăciun. Spiridușa Adevărului primește blestemul de a spune mereu adevărul. Blestem, la început, pentru că o aduce și în multe situații neplăcute. Dar adevărata eliberare de această năpastă vine tot cu ajutorul prieteniei, atunci când Spiridușa o cunoaște și o ajută pe Aada, o fetiță din Helsinki, alături de care începe restul aventurii ei. Spiridușa mai vorbește despre adevăr, răbdare și acceptare și despre cum prietenia poate înflori și în preajma adevărului.
În Poveste muzicală de Crăciun, spiridușii Vivaldi, Mozart, Beethoven, Bach și alții de statură asemănătoare, bine știuți din celelalte cărți din serie se reunesc de Crăciun în jurul bradului, într-o aventură neasemuit de festivă. Sigur că în Pădurea Muzicală își face apariția și Moș Crăciun, dar și elful Solfegiu, sprijinul de nădejde al Moșului.
Ceaikovski nu e un spiriduș ca toți ceilalți din Pădurea Muzicală. În casa lui splendidă, din Ceaikovski și dansul notelor de argint, cu interioare de inspirație populară rusească, Thea și Sashi, alături de lebăda Leda, dar și de ursuleții Mașa, Dașa și Vasile, copiii vor afla care e calea pe care spiridușul pornește pentru a compune baletul Spărgătorul de nuci, dar vor asculta și multe alte povești numai bune de spus iarna, la gura sobei.
Așadar, înconjurați-vă de cărți de Crăciun în perioada următoare, citite lent în zilele de vacanță, sau cu picătura, până vine somnul, în fiecare seară, ele vor fi cei mai buni însoțitori ai copiilor spre ziua cea mare a Crăciunului.
Lasă un comentariu