Istoria fascinantă a vikingilor


VikingiSeria Cum să-ţi dresezi dragonul este plină de imaginație și fantezie, dar inspirația autoarei, Cressida Cowell a venit tot din istorie, așa că lumea protagoniștilor din cărți este inspirată de istoria fascinantă a războinicilor vikingi.

Cine erau vikingii? Războinici, exploratori, colonişti şi meşteşugari sunt doar câteva din etichetele care li s-au aplicat locuitorilor din nordul Europei.

Vikingii provin din Scandinavia, zonă împărţită astăzi în Norvegia, Suedia şi Danemarca. Au cucerit şi colonizat noi ţinuturi timp de 300 de ani, între 800 şi 1100, perioadă denumită Epoca Vikingilor. Mari exploratori, ei au ajuns în Europa Centrală, Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi chiar pe continentul american, în Groenlanda şi Canada.

Cuvântul viking este la origine un verb care descrie acţiunea de a naviga.

Până la Epoca Vikingilor nu existau oraşe în Scandinavia, doar ferme împrăştiate prin ţinutul sălbatic, dar în timpul lor au început să apară aşezările mai mari, cu nobili şi lorzi care conduceau. Majoritatea erau fermieri, cultivau grâne şi creşteau animale, iar cei din apropierea mării erau pescari. Interesant este că aveau linguri şi cuţite, dar nu şi furculiţe.

Mari navigatori şi constructori de nave, vikingii au explorat multe ţinuturi. Bărcile lor erau speciale, pentru că puteau fi folosite şi pe mare, dar şi pe râuri. Astfel, ei au ajuns mai întâi în Anglia şi Scoţia, pentru că erau aproape de ei. Vikingii erau invadatori, negustori, dar şi colonişti. Chiar dacă atacau satele pentru a fura comori şi provizii, ei au construit noi aşezări în multe ţinuturi şi au început comerţul cu vecinii lor.

Vikingi

Cressida Cowell le-a dat nume foarte amuzante vikingilor din Cum să-ţi dresezi dragonul, pornind de la faptul că și aceștia obișnuiau să aibă nume de vechi eroi, dar îți alegeau şi o poreclă, în funcţie de ceva caracteristic. De exemplu, regele Magnus Picioare-goale purta un kilt în loc de pantaloni. La fel ca pe Cressida, poveștile despre vikingi îi pot inspira pe copii și le pot trezi imaginația. Fie că vorbim de scrierea în caractere vikinge, fie de nume haioase, fie de aventuri eroice pentru diverse jocuri și întreceri.

FUN FACTS:

 • Vikingii mâncau doar de două ori pe zi: masa de zi și masa de seară.
 • Nu aveau furculițe, doar cuțite și linguri.
 • Se crede că vikingii purtau pe cap un soi de căști cu coarne sau aripi. Nu există dovezi istorice în acest sens.
 • Își albeau adesea părul, pentru că a fi blond era o mare onoare printre ei.
 • Vikingii călătoreau mult pe mare, în corăbii imense. Dar pe vremea lor nu existau mape, așa că se foloseau de corbi: le dădeau drumul spre vest și, dacă se întorceau pe același drum, porneau într-acolo. Dacă veneau pe alt drum, se duceau după ei să caute alte teritorii.
 • Vikingii au ajuns în America cu 500 de ani înaintea lui Columb, dar nu au avut destui oameni s-o colonizeze și au plecat.
 • Când s-a ajuns În Nordul rece al Europei, regele de atunci a numit teritoriul Groenlanda (Greenland – tărâmul verde) ca să-și încurajeze oamenii să-l colonizeze.
 • În casele vikingilor nu existau mobile, doar mese și scaune. Dormeau pe piei groase de animale puse pe jos, în jurul focului.
 • Vikingii călătoreau foarte mult și departe ca să găsească ca să găsească teritorii noi și ca să facă comerț.
 • Vikingii își lua numele după un erou din familie sau după eroii din poveștile lor.
 • Vikingii scriau pe pietre, de aceea alfabetul lor cuprinde litere formate din linii simple.
 • Odin era zeul lor cel mai iubit, războinic puternic.
 • Freya era zeița iubirii și a căminului, de la numele ei vine numele zilei de vineri în limba engleză: Friday.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!