Cum să-ţi dresezi dragonul vă aşteaptă acum în librării şi pe nemira.ro!
Cressida Cowell a crescut în Londra și pe o mică insulă, aproape nelocuită, de pe coasta de Vest a Scoţiei, unde și-a petrecut timpul scriind povești, pescuind și căutând dragoni. Era convinsă că pe insulă trăiau cu adevărat dragoni și, de atunci, a rămas fascinată de ei. Acum locuieşte în Londra cu soţul ei, Simon, cu fiicele Maisie şi Clementine, şi cu două pisici, Lily şi Baloo.
A câştigat premiul Nestle pentru carte de copii în 2006, iar în 2015 premiul pentru „Lupta împotriva Prostiei” oferit de prestigioasa revistă Philosophy Now.
Ce te-a inspirat să creezi lumea dragonilor şi a vikingilor?
Am petrecut mult timp în copilărie pe o insulă mică şi nelocuită din Scoţia. Nu erau drumuri, case şi nici electricitate. Eram aduşi de un barcagiu pe insulă şi stăteam într-un cort două săptămâni. Chiar şi la vârsta de patru ani ştiam că e un lucru nebunesc ceea ce făceam, dar a fost o experientă incredibilă, să ai o insulă întreagă doar pentru tine.
Tata şi-a cumpărat barcă şi, chiar dacă era foarte încrezător, nu ştia exact ce făcea. Era ceva glorios în felul în care tata ne dădea ordine pe barcă, în timp ce ne îndrepta spre un recif sau când lega accidental barca de o capcană de homari în loc de o baliză.De aici mi-a venit ideea pentru Sughiţ şi tatăl său, Stoic.
La 8 ani, deja aveam o casă de piatră construită pe insulă, iar seara, tata ne spunea poveşti despre vikingii care au invadat insulele din arhipelag în urmă cu 1200 de ani, despre triburile care se războiau şi despre legendele cu dragoni. Părea genul de loc unde ar fi putut trăi dragoni, dacă ar exista, iar vikingii chiar au ajuns în acea zonă şi avea un aer mitic.
Chiar atunci, la 8-9 ani, am început să scriu despre dragoni şi vikingi.
Spuneai că într-un fel, cartea este autobiografică. Putem presupune că tu eşti Sughiţ?
Da, se poate spune. Tata, pe care îl iubesc şi îl ador, a fost o figură la al cărui nivel mi-a fost greu să ajung, pentru că era un om minunat şi bun la toate, iar eu eram o persoană creativă, precum Sughiţ.
Care este personajul tău favorit?
Nu îmi place întrebarea, pentru că ador să scriu despre TOATE personajele. E chiar plăcut să scrii despre cei care au caracteristici pe care tu ai dori să le ai. De exemplu, mi-ar fi plăcut să fiu la fel de neastâmpărată precum Ştirbul.
Ai făcut cercetare pentru aceste cărţi?
Cărţile cu Sughiţ sunt de fapt fantasy care pretind a fi istorice (indiciu: dragonii). Chiar dacă istoria din cărţi nu e de încredere, tot am făcut multă cercetare. Istoria e plină de lucruri fascinante care mi-au dat idei pentru cărţi.
Care e fost inspiraţia pentru Ştirbul? O pisică? Dacă nu, atunci ce?
Ştirbul din film şi carte sunt diferiţi. În cărţi, el e un mic şi neascultător Dragon comun, care vorbeşte cu Sughiţ în dragoneză, în timp ce în film este un temut dragon Furia Nopţii care nu poate vorbi. Dar ambii Ştirbi au o latură drăguţă şi blândă şi au fost inspiraţi de pisici, atât fizic, cât şi în comportament.
Am bazat fiecare dragon pe animale reale. Orăcăitorul, de exemplu, a fost inspirat de un mix de porc mistreţ cu o broască. În cazul Ştirbului, am fost inspirată de pisicile mele, Lily şi Baloo. Iar animatorul filmului mi-a spus că şi el a fost inspirat tot de pisica lui când l-a creat pe Ştirbul în film.
Lasă un comentariu