Cum să îți faci copilul să citească mai mult


La fel ca orice alt obicei benefic pentru viitorii adulți, plăcerea lecturii trebuie să le fie inspirată copiilor de cât mai devreme. Nu e o sarcină ușoară când există atâtea alte distracții. Știm cu toții că uneori este pur și simplu greu să-i convingem pe cei mici ce povești extraordinare se ascund între niște coperte.

Unele dintre motivele pentru care copiii nu citesc (sau nu citesc de plăcere) sunt:

 • Asociază cititul cu o corvoadă sau cu o obligație „de școală”
 • Citesc încet și greu (li se pare, deci, mai complicat decât să urmărească un serial)
 • Li se pare o activitate plicticoasă – ar prefera probabil să se joace pe tabletă

Însă mai jos avem câteva sfaturi pentru părinții care vor să-i apropie pe copiii lor de cărți și de citit, scrise tot de părinți din echipa Nemi. Așadar știm sigur că vor merge! 🙂 Bineînțeles că ele se aplică diferit în funcție de vârstă, dar unele sunt universale. Le puteți încerca și voi, mai ales că este o perioadă în care petrecem destul de mult timp acasă și probabil că micuții deja s-au plictisit aproape de toate activitățile pe care le fac/faceți împreună.

Sfaturi să îți faci copilul să citească mai mult

 • Creează un spațiu de lectură frumos (e de ajuns un fotoliu sau poate o măsuță cu cărți lângă canapea, unde copilul să simtă că face altceva decât temele).
 • Fii un model: copiii vor face ce văd la adulți. Dacă îi văd pe cei din jur citind cu pasiune, vor deveni curioși și tentați.
 • Încearcă cu un audiobook – copiii azi sunt așa obișnuiți cu tehnologia, încât poate audiobook-ul li se va părea mai interesant într-o primă fază.
 • Fă legături între cărți și viața reală: arată-i că există povești inspirate din istorie sau poate din prezent, fă o punte între poveste și ce îi interesează pe ei în IRL cum se spune. (in real life, știți voi!)
 • Povește-le despre scriitori: adesea aceștia au vieți spectaculoase. Poate vor fi mai curioși despre carte dacă mai întâi înțeleg că o persoană în carne și oase ca ei a scris cărțile alea.
 • Vizitați librării împreună. Safe, cu mască și distanțare – cel puțin pentru moment.
 • Începeți un club de lectură împreună – citiți amândoi cartea și discutați într-o zi stabilită și programată, ca un adevărat eveniment inedit.
 • Povestește cartea pe care ai citit-o și care ți-a plăcut în mod deosebit, ca să vadă pasiunea ta.
 • Vedeți împreună un film inspirat de o carte pe care a citit-o.
 • Se scriu cărți pentru copii în atât de multe genuri, nu fii descurajat dacă trece prin mai multe și pare că nu se leagă de niciunul. Încearcă să îi oferi cărți din genuri literare diverse. Explorarea e bună și diversifică experiența de lectură.
 • Dacă îi place numai un anumit gen de cărți, încurajează-l să încerce mereu altceva, ținând cont de stilul și temele care îl atrag cel mai mult.

Nu uitați că e important ca, orice metodă alegeți, să nu fortați copilul să citească în afara lecturilor obligatorii. Motto-ul unei lecturi adevărate trebuie să fie plăcerea. Așa se creează un obicei sănătos care va dura toată viața lui. Sau încearcă să te gândești ce te-a făcut pe tine să te apropii mai mult de cărți, și încearcă să aplici și la micuțul tău. Sau dacă ai prieteni, apropiați, poate chiar oameni de pe Internet pe care nu îi cunoști, care citesc mult și ți se pare că te pot ajuta cu sfaturi practice și reale, dă-le un mesaj. Sigur vei primi răspunsuri.

Dacă ai nevoie de recomandări de lectură pentru copilul tău, te așteptăm cu drag pe www.nemira.ro sau cu un mesaj privat pe pagina noastră de Facebook – te ajutăm cu drag!

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!