Cum călătoria pare să fie principalul motor care pune în mișcare verile noastre, iar vara asta se arată în continuare aspră în privința călătoriei, ne-am gândit ce alte ritualuri cu mireasmă de aventură îi pot lua locul și pot fermeca sufletele copiilor.
Am întrebat câțiva prieteni de-ai bufniței Nemi care sunt sfaturile lor pentru activități de vară cu copiii și a ieșit o listă de recomandări utile, așa că în fiecare zi puteți să puneți în aplicare fiecare sfat în parte!
Ana Maria Mitruș:
Este vară și este cald, așa că recomand tuturor părinților să îi motiveze pe copii să facă activități și sport în aer liber. Cluburile de sport sunt deschise, stadioanele și terenurile de sport sunt de asemenea disponibile, parcurile la fel, așa că mișcarea este tot ce ne rămâne de făcut. Să gândim pozitiv, să ne încarcăm cu vitamina D și lumină și să ne revedem cu bine, sănătoși, în toamnă.
Irina Nichifiriuc:
Căutare de comori
Pentru copii, orice lucru poate fi o comoară. Când au un an adună scame de pe covor și le studiază minute în șir. La 3 ani colecționează cochilii și flori. La 5 ani adună plușuri și mașinuțe. La 10 ani adună trofee, coins și gems în jocurile preferate de pe tabletă. La 14 ani adună prietenii și amintiri.
Fiindcă e #vacanțadevară te invit să încerci acest joc care apelează la curiozitatea înnăscută a copiilor, le pune la treabă imaginația și reduce plictiseala: CĂUTAREA de COMORI.
Ascunde un obiect în casă sau în curte și invită-l pe copil să-l găsească. Oferă-i indicii sau o hartă. Poți folosi clasicul ”rece-cald” sau indicii specifice. Pune-i gândirea rațională la treabă și distrați-vă în același timp.
VARIAȚIUNI:
– Ascunde mai multe obiecte în locuri diferite. Dă-i lista și lasă-l să le găsească.
– Invită copilul să găsească X lucruri de culoarea Y din această cameră
– Lasă copilul să ascundă ceva și fii tu căutătorul
– Leagă-l la ochi și ajută-l să găsească obiectul folosindu-se de auz. Tu vei face un anumit zgomot acolo unde este obiectul
– Pune într-un săculeț/căciulă o serie de obiecte și invită-l să le ghicească doar cu simțul tactil
– Crează o poveste folosind cuvinte/fraze din cărțile din biblioteca personală/din lista de lecturi recomandate. Invită-l să le citească pentru a afla povestea.
Gabriela Maalouf:
Nu întodeauna ne este la îndemână să vizităm locuri noi, dar setea noastră și a copiilor noștri pentru a explora, pentru a descoperi, pentru a fi mereu în mijlocul aventurii este vie. Așadar, pe lângă cititul cărților despre locuri minunate ale lumii, am trecut și la joacă. Ne-am amenajat colțuri în casă care să semene cu locuri pe care le-am vizitat și ne-au plăcut sau ne dorim să le vizităm. Apoi punem surprize în acele locuri, dar ele nu pot fi deschise decât de cei care găsesc indiciile ce îi conduc către acel loc. Așa ne jucăm și de-a Detectivii, dar ne sporim și cunoștințele de cultura generală. Iar cel mai important este să simțim că ne teleportam pe acele meleaguri și ne încărcam cu emoția aventurii.
Ioana Marinescu Sima:
Știm că vă este dor de aventură și că acum este un pic mai greu să aveți parte de ea. Ce-ar fi să vă folosiți imaginația pentru a călători pe tărâmuri nemaivăzute sau să faceți lucruri fantastice, exact ca personajele voastre preferate ? Alegeți un personaj sau o întâmplare din cartea voastră preferată și reconstruiți aventura la voi acasă, cu mijloacele de care dispuneți. Vă puteți amenaja un cort în mijlocul sufrageriei sau în curte, puteti transforma obiectele din casă în arme de luptă – aveți grijă să nu vă răniți 🙂 sau puteți realiza trasee din mobilier și lucrurile pe care le aveți la îndemână. Cada poate deveni un ocean, baia o peșteră, dulapul un portal cu comori. Antrenați-vă și părinții în aventura vostră și petreceți împreună câteva ore de distracție pe cinste.
Nona Rapotan, colaborator bookhub.ro:
Cum călătoria pare să fie principalul motor care pune în mișcare verile noastre, iar vara asta se arată în continuare aspră în privința ei, ne întrebăm ce alte ritualuri cu mireasmă de aventură îi pot lua locul și pot fermeca sufletele copiilor?
Mircea cel Bătrân și Școala Scutierilor de Simona Antonescu, cu ilustrații de Alexia Udriște face parte din seria ISTORIA POVESTITĂ COPIILOR, o serie de romane istorice menită să deschidă apetitul copiilor pentru povestirile istorice și pentru cunoașterea istoriei umanității.
Nu cred să existe călătorie livrescă mai frumoasă și mai benefică pentru copil decât călătoria ce are ca scop cunoașterea istoriei poporului nostur, istoria națională, integrată mai apoi, odată cu creșterea vârstei, în marea istorie universală. Seria scrisă cu farmec și bine documentată de către Simona Antonescu este cât se poate de potrivită pentru vacanțele copiilor, mai ales acum, când călătoriile de facto ne sunt mult limitate din rațiuni ce nu se cer trecute în revistă aici.
Volumul 5 din seria ISTORIA POVESTITĂ COPIILOR are o poveste aparte pentru mine și fiica mea. Ea avea toate volumele apărute până acum, cu excepția acestuia. De fiecare dată când ajungem într-un loc nou sau când plecăm într-o excursie într-un alt oraș, ea și-a format obiceiul de a vizita cel puțin o dată o librărie. Așa a făcut și acum, când am vizitat Sibiul. A ținut morțiș să mergem într-o librărie, de unde a ieșit victorioasă cu volumul Mircea cel Bătrân și Școala Scutierilor, strigându-mi fericită: Mamă, am găsit volumul care-mi lipsea din colecție! Așadar, o călătorie reală se va completa într-un mod cât se poate de firesc cu una virtuală, cu ajutorul Simonei Antonescu și a prietenilor de la Editura Nemi! 🙂
Laura Frunză:
Vara asta cred că vom fi mai mult ca niciodată, „turiști acasă”. Oare știți voi câte lucruri minunate puteți face în curtea voastră sau a prietenilor/bunicilor sau pe dealurile/câmpurile din jurul orașului?
Noi exersăm turismul acasă de foarte multe vreme. Mergem în drumeții în pădurile din jurul orașelor în care am locuit alternativ (suntem norocoși să avem două ”acasă”, la noi și la bunica), am spart pușculița pentru o piscină pe care am pus-o în curtea unei mătuși și facem pregătiri să ”plecăm” cu cortul tot la ea în grădină. Ba cred că vom avea și foc de tabără și vom invita și alți prieteni să ni se alăture. Punga cu bezele pentru s’mores-urile inspirate din filmele americane e pregătită, alături de biscuiții Graham și de ciocolată. Hai, cine mai vine cu noi în tabără?
Andreea Marc:
Vara îmi aduce aminte de copilărie. De cum alergam desculță prin vie, de mirosul de viță de vie și soare, de sentimentul acela plăcut al picioarelor goale în iarbă, de aerul curat din vârf de munte, de animalele din jurul meu, care îmi erau prietene, de sunetul mașinilor de cusut din atelierul de croitorie al bunicului, de tejgheaua din alimentara bunicii, de vacanțele nelipsite la mare și la munte, de vuietul tuturor copiilor bucuroși că e vacanță. Dar, mai mult decât orice, când spun vară, mă gândesc la crearea celor mai frumoase amintiri. Pentru că vara se creează cele mai minunate ritualuri cu mireasmă de aventură. Așa că vara noastră e și acum despre picioare goale, despre locuri noi descoperite și redescoperite, despre râsete și joacă în natură și despre multe amintiri frumoase, cât să încapă într-o carte de aventuri cât pentru o viață.
Cristina Oțel:
Copiii devin cititori în brațele părinților lor. E atât de simplu. E datoria noastră de părinți să le deschidem apetitul pentru lectură. Noi facem asta citind poveşti împreună în special seara la culcare. Apoi, pentru că nouă ne place să citim, ei ne văd pe noi cu câte o carte şi sperăm ca asta să îi inspire. Nu cred că e nevoie de trucuri pentru ca cei mici şi cărțile să se împrietenească. Poveşti frumoase şi interesante, potrivite vârstei lor şi timp din partea noastră să le citim împreună vor duce la acest rezultat.
Anamaria Ghiban:
Vara aceasta noi călătorim în timp; ne alinăm dorul de ducă, în după-amieze leneșe de vară în care rememorăm, împreună cu copiii, călătoriile din alte veri, selectând fotografii pline de povești uimitoare pe care le vom pune într-un mare album de familie. E fantastic cum copiii, atunci când rememorează călătorii de familie, își amintesc versiuni originale ale poveștilor de vacanță pe care le pot pune pe hârtie în veritabile memorii de călătorie – amintiri prețioase pentru alte veri leneșe.
Lasă un comentariu