Beneficiile cărților audio pentru copii și cum să alegi cartea potrivită


Cititul este o activitate complexă, dar absolut necesară pentru copii încă de la cele mai mici vârste. Îi împrietenim cu obiectul-carte de mici, le povestim despre personaje simpatice, le citim și le recitim poveștile preferate de câte ori vor.

Prin cărticele, copiii descoperă lumea, imaginația lor se dezvoltă, iar relația părinte – copil devine una mai puternică, mai ales când facem din lectură o activitate recurentă, un ritual de familie. Ne place să ne conectăm cu cei mici, să le câștigăm atenția și să petrecem timp de calitate cu ei.

În ajutorul acestei relații vin și cărțile audio care, citite de oameni profesioniști, introduc copiii în povești, le captează atenția și le oferă clipe de magie.

Cărțile audio sunt un real ajutor pentru părinți. Iată de ce:

 • Sunt un adevărat babysitter

Copiii pot asculta o poveste în timp ce construiesc un lego sau desenează; dar și când sunt în deplasări cu mașina. Cărțile audio pot lua puțin din presiunea de pe umerii părinților, chiar dacă și pentru o oră – copiii sunt atenți la poveste și ascultă cuminți.

 • Dezvoltă imaginația copiilor

Ascultând povestea, copiii își imaginează cum arată personajele, cum are loc acțiunea și nu caută cu privirea ilustrații sau desene care să le distragă atenția de la cuvinte.

 • Sunt la un click distanță

Poți apela la cărțile audio când vrei tu, dacă ai telefonul la îndemână. Cărțile fizice pot fi greu de luat peste tot câteodată sau poate pur și simplu ai plecat de acasă și le-ai uitat.

 • Mai mult timp de citit

Cărțile audio oferă mai mult timp pentru lectură: în mașină, la cabinetul doctorului, cât părinții gătesc, etc.

 • Vorbesc în locul părinților

Dacă părinții sunt obosiți, iar copiii nu vor să audă cuvântul nu, naratorul e la un click distanță ca să povestească ce se întâmplă în cartea copiilor.

 • Copiii ascultă un limbaj și un vocabular mai complex

Odată ce se împrietenesc cu cărticelele și citesc din ele, copiii pot să și le asculte: unele cărți pot fi greu de citit ca vocabular, dar ușor de ascultat. Astfel, își îmbunătățesc vocabularul.

Ascultând, ei învață noi cuvinte și construcții mult mai avansate.

 • Îmbunătățirea abilităților de ascultare și de pronunție

Când ascultă cărțile, copiii se concentrează mai mult la cuvintele spuse și asimilează mai bine tot ce aud.

 • Cărțile audio nu ocupă spațiu

Cărțile pot fi grele și pot ocupa prea mult spațiu din casă, dar devine și mai dificil când trebuie să le iei cu tine în vacanțe. Cărțile audio sunt ușor de cărat: ai o bibliotecă întreagă pe smartphone-ul tău.

Cum să alegi cartea audio perfectă pentru copilul tău?

Ascultă dinainte cum sună cartea audio, ca să vezi:

 • Dacă vocea naratorului este plăcută și ușor de înțeles;
 • Dacă sunt efecte de sunet în poveste și ajută relatarea și atmosfera;
 • Dacă este o poveste cu mai mulți naratori, vocile naratorilor sunt potrivite pentru vârstele personajelor din cartea pe care le reprezintă?

Când ascultă o carte audio, copilul intră într-o călătorie în care cititul pare mai prietenos și mai ușor.

Desigur că nimic nu poate înlocui experiența unu-la-unu părinte-copil când acesta îi citește, dar cărțile audio sunt o alternativă excelentă. Ele vor ajuta mereu să-i dezvolte abilitățile și îi vor oferi ore și ore de bucurie.

Surse:

https://www.honestlymodern.com/benefits-of-audiobooks-for-kids/

https://www.roomtogrow.co.uk/blog/benefits-audio-books-children/

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!