Timpul petrecut cu cei mici este un timp special, de calitate, în care copiii simt atenția părinților asupra lor, le simt dragostea și se conectează cu aceștia.
Fie că e o lecție sau o plimbare în parc, pentru copii mereu va conta orice moment unu-la-unu cu părinții. E momentul în care copiii sunt ascultați cu adevărat și se simt speciali, iubiți, dar și mai creativi și mai empatici.
Iată câteva idei de activități pentru a petrece cel mai fain timp cu copiii voștri:
- 10 minute de lectură cu cel mic!
Cititul este printre lucrurile apreciate la orice vârstă de cel mic, poate fi distractiv și amuzant și un lucru prin care creați o legătură cu acesta.
Iată câteva recomandări pentru cum să faceți lectura atractivă pentru cel mic:
Vorbiți despre coperta cărții și sensul titlului
Lăsați-l pe copil să țină cartea și să întoarcă paginile
Încurajați-l să vorbească despre ilustrații
Folosiți voci diferite pentru personaje diferite, dar și sunete potrivite contextului
La finalul poveștii, întrebați-l ce i-a plăcut cel mai mult, de ce și care este personajul lui preferat din carte
Faceți un cort sau un loc pentru citit pe care să-l împărțiți. Poate fi chiar un bârlog, similar cu ceva ce se poate găsi în cartea pe care o citiți – un bârlog de monstru, o rachetă sau turnul unei prințese.
- Faceți fișe de activități pe baza cărților preferate
“Citește-o încă o dată! Încă o dată! Încă o dată și gata!”
Sigur ați auzit asta măcar o dată. Știm cu toții cum e să ai o carte preferată, iar copiii noștri, când prind drag de un personaj, greu pot uita de el. Puteți să îi insuflați dragostea pentru acea carte, pentru acea lectură, dar și să faceți ceva diferit de citire, prin activități bazate pe cartea preferată.
De exemplu, puteți să verificați dacă nu există deja resurse pentru cartea iubită sau creați de la zero ceva împreună cu cel mic: puteți să desenați personajele preferate, sau un labirint, sau să-l învățați să scrie numele personajelor, etc.
Iată câteva recomandări de fișe de activități de la Nemi, de completat pentru cei mici:
Jocuri cu spiridușii din Pădurea Muzicală!
Activități cu Evie și animalele
Activități cu Dar Motan: Ce lucruri nu ar trebui să fie într-o cofetărie?
- Organizați un picnic în parc!
Luați-l pe Kipper și pe al său coșuleț de picnic, pregătiți proviziile și pătura de așezat pe iarbă și sunteți gata de plecare!
Odată ajunși în parc, puteți petrece timpul observând împreună natura, numărând frunzele, privind insectele, florile, etc. Puteți de asemenea să inițiați un joc, sau pur și simplu să stați pe pătură să citiți sau să mâncați din cele aduse.
Atât copilul, cât și voi, vă veți simți bine împreună, în natură, la aer curat, fără alte distrageri.
- Gătiți împreună!
Știm cu toții că gătitul poate fi obositor, dar putem să facem din asta o activitate pentru cel mic.
Fie că gătim un fel principal, sau un desert, putem să-l implicăm ușor pe cel mic. Odată ce va dori să ajute, va fi entuziasmat să facă și mai multe. Dându-i sarcini ușoare și distractive, într-un limbaj de înțeles , va fi ca o joacă pentru el.
Să ajute în bucătărie îi va crește simțul de responsabilitate, dar se va simți și mândru de produsul final și va dori să repete experiența, mai ales că petrece timp cu un părinte.
- Explorați cu cel mic! Vizitați o grădină botanică și învățați-l mai multe lucruri despre mediul înconjurător
Tot ce ne înconjoară poate fi copleșitor pentru cel mic. Vă recomandăm să începeți să-i explicați de mic despre fenomenele naturii, despre mediul înconjurător și cum să avem grijă de acesta.
Grija și conservarea naturii și-o poate forma un copil dacă și părintele îl ajută cu asta. Puteți să-l duceți la un muzeu, ori la o grădină botanică etc.
- Povestiți-i ceva despre familia dvs. sau o amintire de-a voastră de când erați copii
O discuție cu cel mic mereu va fi apreciată și vă va apropia. Puteți să-i dăruiți o amintire de-a voastră, poate chiar o amintire legată de timpul petrecut cu proprii părinți. Captați-i atenția și sigur se va apropia și emoțional de voi.
- Mergeți la teatru
O ieșire în oraș, ceva organizat de altcineva – ori un spectacol, un concert, o scenă de teatru, vă apropie de copii, având o experiență comună.
De asemenea, puteți citi împreună o carte, ca apoi să decideți să vedeți împreună și ecranizarea. Iar dacă nu au o ecranizare, poate creați voi o piesă de teatru pentru cel mic.
- Faceți un cadou împreună
Poate se apropie ziua unuia dintre părinți. Comunicați-i asta celui mic și propuneți-i să realizați împreună un cadou: plănuiți tot procesul: ce faceți, cumpăratul de materiale, cum îl creați și realizarea propriu zisă a cadoului.
Implicarea celui mic îl va face să se simtă special, iar părintele va fi foarte fericit să vadă ceva făcut din dragoste de mânuțele celui mic.
- Faceți un proiect pentru grădiniță
Deseori, copiii vin cu multe teme de făcut acasă, iar aici părinții trebuie să vină în ajutor. Fie că trebuie să desenați sau să construiți ceva, faceți din temă ceva distractiv, de care copilul să fie entuziasmat să o ducă la bun sfârșit, împreună cu părintele care îi este alături.
- Dialog cu cel mic: Vorbiti despre ziua care a trecut/ despre ziua care urmează
Copiii vorbesc mult, sunt gălăgioși, entuziasmați și curioși. Mereu descoperă și învață lucruri noi. Este recomandat să purtăm dialoguri cu ei în fiecare zi, să vedem ce au descoperit sau au învățat nou în acea zi.
De asemenea, poate fi momentul în care aflați dacă îl supără cineva, sau dacă se simte bine în ziua aceea, etc. Este important să fim aproape de stările sale, să-l urmărim, iar un dialog de seară poate fi prilejul cel mai bun pentru asta. În schimb, voi puteți povesti, pe un limbaj prietenos, ce ați făcut și voi în ziua aceea.
Conexiunea părinte – copil devine mai puternică cu orice activitate o faceți. Este important să fiți apropiați de cei mici cât de des puteți, în orice moment simțiți nevoia și puteți să vă dedicați acestei relații.
Timpul de calitate vă va apropia, vă va uni, va deschide noi căi de comunicare, iar copilul va simți multă iubire și siguranță. Așa că, petreceți timp cu copiii voștri și profitați de orice moment al zilei.
Lasă un comentariu