Ritmul rapid al vieții moderne de familie ne poate face să uităm ușor că timpul petrecut cu copiii noștri este cu adevărat important. Zilele noastre sunt tot mai pline și avem alte priorități care au întâietate și ajungem astfel să nu mai petrecem timp în familie.
Timpul nostru este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le putem oferi. Indiferent de cât de ocupați suntem, este nevoie să le oferim copiilor noștri atenția cuvenită, făcând lucruri plăcute împreună, pentru ca cei mici să se simtă iubiți.
Timpul de calitate cu cei mici se referă la timpul împreună, în care fiecare parte este 100% implicată și nu există factori externi care să distragă. Copiii au nevoie de o atenție necontenită, de o conexiune cu părinții și asta se formează când petreci timp cu aceștia. Îi fac să se simtă mult mai stabili, mai puțin stresați, mai în siguranță, încrezători și mai cooperanti.
Timpul de calitate petrecut cu fiecare copil tinde, de asemenea, să minimizeze foarte mult rivalitatea între frați, dacă este cazul. Copiii tânjesc la atenția părinților având un simț înnăscut pentru asta.
Un părinte și un copil pot petrece zile lungi împreună, dar atenția părintelui poate fi deseori divizată. Frustrarea copilului se dezvoltă pe măsură ce tânjește după dragostea pe care o simte atunci când știu că sunt cu adevărat centrul lumii părinților.
Alocarea timpului nu este întotdeauna ușoară în viața aglomerată a unui părinte și poate necesita ceva planificare, dar beneficiile atât pentru părinte, cât și pentru copil fac să merite efortul.
Timpul de calitate are ca rezultat, de obicei, o adâncire frumoasă a legăturii copil-părinte și, prin urmare, joacă un rol important în ajutarea copiilor să depășească frustrările, anxietățile și chiar traumele. Copilul învață despre lumea lui și își formează imaginea de sine și despre lumea lor prin reflecția pe care i-o oferim zi de zi.
Când un părinte își poate dedica ceva timp, câteva ore în fiecare săptămână sau chiar și cinsprezece minute pe zi, pentru a petrece timp de calitate cu copilul său, există un fel de magie care se întâmplă pe măsură ce atenția părintelui se mută cu adevărat către lumea copilului său. Când lăsăm cu adevărat toate grijile deoparte, chiar și pentru câteva minute, și ne aventurăm în lumea copilului nostru, la orice vârstă, este ca și cum ochii și inimile ni se deschid mai larg și putem auzi cu adevărat ce vrea el să ne spună.
Chiar dacă nu există nicio modalitate corectă sau greșită de a petrece timp de calitate cu cei mici, iată în continuare câteva strategii care pot fi aplicate pentru a crea timp unu-la-unu cu micuții voștri.
Orice moment e un prilej pentru conexiunea unu-la-unu
Fiindcă timpul de calitate reprezintă orice moment în care trăiești prezent și activ alături de altă persoană, este bine să profiți de fiecare moment liber pentru a-i oferi copilului atenție și dragoste.
Fie că vă pregătiți de somnul de amiază, fie că desenează, se joacă, mănâncă sau așteptați împreună undeva – acele cinci minute pot fi folosite pentru a vă conecta cu cel mic – vorbiți cu el, adresați-i întrebări, citiți-i dintr-o carte, învățați-l ceva nou, etc.
În momentul în care părintele își dăruiește timpul lui copilului și viceversa, începe magia.
Programați 15 minute în fiecare zi cu fiecare copil
Pentru unele familii ocupate, poate timpul unu-la-unu nu se va întâmpla decât dacă este programat. Dacă ziua este încărcată, s-ar putea să găsiți că cea mai bună opțiune este să alocați 15 minute pentru a le petrece cu fiecare copil.
Când programați timpul cu cel mic, gândiți-vă și la nevoile sale – când este mai activ, când ar avea nevoie de o atenție individuală sau când ar aprecia asta mai mult – înainte, după școală sau înainte de somn, etc.
Odată ce ați stabilit ora și începeți să-i dedicați acel interval de timp, copilul va învăța rapid când să se aștepte la timpul lor cu voi.
Fiți spontani!
Timpul alături de cel mic poate fi și programat, dar pot ieși amintiri dragi și din spontaneitatea părintelui.
De exemplu, puteți lăsa copilul sau copiii să decidă cu cine să-și petreacă timpul – când aleg ei, le crește entuziasmul și interesul.
Nu există o modalitate corectă sau greșită de a oferi copiilor o atenție individuală. Cheia timpului de calitate este să alegeți o strategie care funcționează cel mai bine pentru famile, ca întreg.
De asemenea, nu este obligatoriu să se întâmple în fiecare zi. Nu trebuie să se simtă ca o obligație, ci ca un plus în a fi părinte, o activitate care să vă conecteze și să vă emoționeze.
Alăturați-vă activităților lor sau invitați-i să vi se alăture
Nu aveți nevoie de o activitate formală pentru ca timpul petrecut împreună cu cei mici să fie considerat „timp de calitate”. În schimb, vă puteți alătura în timp ce copilul dvs. construiește un lego sau colorează o imagine. În același timp, puteți invita copilul să vi se alăture în timp ce gătiți, mergeți la cumpărături sau la plimbare, etc.
Cheia acestui timp de calitate este să fie o interacțiune pozitivă și sănătoasă. Nu-I forțați să facă lucruri pe care nu vrea să le facă. Dacă îl chemați să vă ajute în bucătărie iar el e reticent la asta, copilul va fi frustrat și supărat la final.
Asigurați-vă că cel mic este entuziasmat de ce urmează să faceți împreună, să nu se simtă ca o corvoadă această activitate.
Pentru copiii mai mari, timpul unu-la-unu poate implica pur și simplu vorbirea. Ați putea petrece câteva minute revizuind ziua copilului, vorbind despre probleme legate de prieteni sau discutând un subiect care vă place amândurora etc.
Planificați mai mult timp unu-la-unu
Mai mult timp pentru cel mic, mai multă conexiune. Puteți să aveți o „întâlnire” lunară cu fiecare copil. Întâlnirea dvs. ar putea include orice, de la mâncare la restaurant până la joacă în parc.
Pentru unele familii, poate exista timp pentru a organiza întâlniri săptămânale. Pentru alții, pot avea loc doar trimestrial. Din nou, decideți ce este rezonabil pentru familia dvs. și gândiți-vă cum să faceți acest lucru în termeni de timp, buget și logistică.
Le puteți oferi copiilor posibilitatea de a vă oferi informații despre ceea ce ar dori să facă cu voi în timpul petrecut împreună.
Asigurați-vă că rămâneți prezenți
Suntem de acord că este mai bine să îi oferi copilului zece minute de atenție în timp ce lucrați la o temă împreună, decât să stați ore în șir în aceeași camera folosind dispozitive electronice.
Oricât de prezenți am fi fizic, prezența cu sufletul contează cu adevărat, și nu numărul de ore. Așa că vă propunem să lăsați tehnologia deoparte și să-i oferiți totala voastră atenție copilului. Astfel, se va simți mai apreciat și mai iubit. Focusați-va pe ascultatul copilor, mențineți contactul vizual și fiți prezenți acolo, indiferent de ce faceți.
Indiferent de strategia aleasă, timpul de calitate vă va apropia de copii, veți crea o conexiune importantă, o legătură în care copiii vor simți încrederea și iubirea pe care o simțiți pentru ei.
În timpul de calitate, cărțile nu trebuie să lipsească din rutina celor mici. În cărți ei vor găsi iubire, prietenie, blândețe, vor afla lucruri noi și vor afla poate, răspunsurile întrebărilor pe care și le pun.
Să profitați de fiecare clipă petrecută cu cei mici, fiindcă cu fiecare clipire din ochi, timpul se scurge, copilăria trece, dar amintirile rămân pentru totdeauna.
Surse:
https://www.verywellfamily.com/how-to-create-one-on-one-time-with-each-of-your-kids-4778465
https://extension.sdstate.edu/why-spending-quality-time-your-children-important
https://www.parentingni.org/tag/benefits-of-spending-time-with-children/
Lasă un comentariu