Pentru fiecare copil există cărți-pereche, ca un fel de suflete, construite din cuvinte și povești. Am încercat aici să găsim fiecărei vârste câte un pachet de cărți-pereche, sperăm că ne-a ieșit.
Pachet cărți 3-5 ani
- Anna Dewdney – Lama Lama citește/seria Lama Lama
Cine nu îl cunoaște încă pe adorabilul Lama Lama? E un personaj foarte ușor de iubit și de transformat în prieten, iar în această carte din serie, cea mai recentă, micul Lama face saltul curajos către lumea cuvintelor și a poveștilor: învață să citească. Bucuria continuă și acasă, unde împărtășește cu mama lui această descoperire. Copiii se vor amuza să-l însoțească în aceste noi aventuri rimate și ritmate.
- James Dean – Pete Motanul și pizza perfectă/ilustrații de Kimberly Dean/seria Pete Motanul
1,2,3, și! Pete Motanul dă startul celei mai simpatice petreceri cu pizza, acolo unde e loc pentru gusturile tuturor! Sub aparența amuzantă și farmecul groovy al celui mai cunoscut motan, Pete, se ascunde o poveste duioasă despre diferențe, toleranță și generozitate.
- Brigitte Weninger – De ce ești supărat, Matei?/ilustrații de Eve Tharlet/seria Matei
Până și cei mai optimiști iepurași se supără uneori! Așa și Matei, e necăjit tare când își pierde jucăria de pluș. Întreaga familie îi sare în ajutor cu tot felul de soluții, dar nimic nu îi ia gândul de la jucăria sa iubită. Copiii se vor bucura să descopere că rezolvarea oricărei probleme e de găsit în familie și între prieteni. Seria cărților cu Matei va fi încântarea de fiecare seară a copiilor mici.
- Cristina Andone – Dar motan/ilustrații de Emi Balint/seria Dar motan
Cel mai cititor dintre motani și cel mai norocos motan dintre cititori e deja la a cincea sa aventură! Dar motan e locuitor al unei librării, e înconjurat de prieteni și cărți și are tot felul de tabieturi și peripeții: înoată, citește, călătorește. O nouă serie semnată de Cristina Andone, de iubit și de colecționat de către copiii cei mai mici.
- Cinders Mcleod – Învață să cheltuiești/seria Moneybunny
Copiii pot afla încă de foarte mici lucruri care au legătură cu ideea de bani și acele întrebuințări ale banilor care îi privesc. Această serie aduce în prim-plan o familie de iepurași care descoperă că banii, pentru ei, pot însemna alegere, efort, independență sau răbdare. Lucruri bune, cu care e bine să ne umplem buzunarele. Cele trei cărți introduc primele noțiuni financiare prin mijlocirea unor personaje și a unor povești absolut adorabile. Presărate, ici și colo, cu morcovi.
- Kay Barnham – Vremea și schimbările ei/ilustrații de Maddie Frost/seria O lume incredibilă
Lumea înconjurătoare, cu toate ale ei, stârnește bine-cunoscutele de-ce-uri ale copiilor. De ce se schimbă vremea, oare la soare putem ajunge, ce e ploaia și cum să facem să plece norii? Ce e curcubeul și de ce apare? Ei bine, toate aceste întrebări complicate își găsesc aici răspunsuri simple și accesibile, construite sub formă de povești.
Întreaga serie adună diverse elemente legate de natură, știință, mediu sau spațiu și le transformă în adevărate povești, bogat ilustrate, pe care copiii nu le vor putea lăsa din mână.
Pachet 5-7 ani
- Dick King-Smith – Sofia împlinește șase ani/ilustrații de Hannah Shaw/seria Sofia
Sofia e fetița independentă și hotărâtă pe care deja o cunoaștem, aflată acum la pragul vârstei de șase ani, deja cu un pas mai aproape de a-și atinge visul de a deveni doamnă fermier.La simpatica menajerie a Sofiei se mai adaugă un cățeluș, un iepuraș, dar și promisiunea unui ponei. Plus bucuria de a hălădui într-o fermă alături de prietenul ei, Andrei. Aceste povești duioase, așezate în capitole scurte, punctate de ilustrații din loc în loc, vor fi foarte pe placul micilor cititori independenți, cu drag de natură și de animale.
- Jill Tomlinson- Bufnița care se temea de întuneric/serie de autor
Puiul de bufniță de hambar, Buf e doar unul dintre puii de animale din această serie care va câștiga rapid inima copiilor. El se teme de întuneric (sună cunoscut, nu?), iar pentru o bufniță nu e tocmai cea mai potrivită teamă. Se va întâlni cu o seamă de personaje care vor încerca să-i lămurească întunericul, să i-l explice și să-l împrietenească degrabă cu el. Toate cărțile din serie își vor găsi portița spre raftul preferat al copiilor.
- Cristina Andone – Chopin și balada stropilor de ploaie/ilustrații de Sebastian Oprița, Adriana Gheorghe și Thea Olteanu/seria Povești din Pădurea Muzicală
Populată de spiriduși, zâne și alte creaturi fantastice, Pădurea Muzicală e universul prin care copiii se pot plimba în voie, reconstruind în imaginația lor tot felul de epoci și de curente muzicale prin mijlocirea unor povești fermecătoare, aproape fără să-și dea seama. Spiridușul Chopin este cel mai proaspăt locuitor al Pădurii Muzicale. El este un spiriduș ludic, dar și ușor melancolic, care visează mai toată ziua. Chopin nu e doar marele compozitor și pianist, e și personaj în poveste și, alături de Thea și Sashi, dar și de căluțul Vis, ne face părtași la toate lucrurile care îl inspiră, din natură sau din lumea din jur. Construite în jurul marilor nume de compozitori din istoria muzicii, cărțile din seria Pădurea Muzicală vor duce senin copiii de mână către lumea fascinantă a muzicii clasice.
- Lily Small – Hailey, ariciul/seria Animăluțe fermecate din Pădurea Înrourată
Cea mai duioasă serie de povești pentru aceste vârste, seria animăluțelor din Pădurea Fermecată îi va ispiti pe aceia dintre micii cititori care nu se pot desprinde încă de tărâmul fanteziei, care vor să mai întârzie acolo unde animalele prind viață și trăiesc o sumedenie de aventuri miraculoase. Și aici vor găsi din plin prietenie, ingeniozitate, culoare.
- Iulian Tănase – Extraordinara călătorie a ariciului Ariston/ilustrații de Alexia Udriște-Olteanu
Înapoi pe tărâmul scriitorilor români, ne întâlnim cu ariciul Ariston, un tip adorabil, călător-sadea, ale cărui aventuri amintesc de alți mari călători din literatura română pentru copii. În centrul unui univers populat de personaje care mai de care mai simpatice și năstrușnice, Ariston parcurge o călătorie fabuloasă, din care nu lipsesc nici Everestul, nici Parisul. De iubit și de recitit, alături de splendidele ilustrații ale Alexiei Udriște.
- Francoise Laurent – Caii – uriașii domestici/ilustrații de Capucine Mazille/seria Explorator
Cine este strămoșul calului? Care sunt celelalte rude ale sale, mai îndepărtate?
În trap mărunt, la pas, în trap alungit sau în galop, copiii vor afla detalii puțin știute despre aceste animale deopotrivă blânde și puternice.
Se întâmplă rar să plonjezi într-o carte de non-ficțiune cu plăcerea cu care citești o poveste. La toate acestea se adaugă ilustrațiile superbe, acuarele aproape de realitate, cu grijă pentru detaliu și multă minuțiozitate. Copiii se vor întoarce adesea către aceste cărți-referință, povești, dar și știință.
Pachet 7-10 ani
- Tae Keller – Știința lucrurilor fragile
Pentru cititorii care, începând de pe la vârsta asta se desprind încetișor de literatura fantastică și-și doresc oglindirea în realitatea lor, Natalie va fi companionul per-fect!
Ingenioasă și empatică, Natalie își dorește să-i fie de ajutor mamei și își pune în cap să câștige un concurs de știință, care să o ajute pe mama ei să se simtă mai bine. O carte plină de optimism, care va circula în cercul de prieteni ai copiilor.
- Jessica Townsend – Nevermoor/seria Nevermoor
Dacă totuși își doresc să mai zăbovească o vreme într-un tărâm al fanteziei, Nevermoor e cu siguranță acela! Cu un ritm al aventurii cu totul trepidant, Morrigan Crow e eroina care va fascina deopotrivă băieți și fete, cu încăpățânarea și ingeniozitatea care o fac membră de seamă a Societății Wundrous.
Unul dintre cele mai bune romane fantasy ale ultimilor ani, seria Nevermoor are toate ingredientele imaginabile pentru o lectură cu sufletul la gură: multă desfășurare epică, prietenii tot mai solide, magie, referințe culturale, lumi teribile, sfârșituri deschise și o scriitură foarte abil strunită.
- Vlad Țepeș și Ordinul Dragonului – Simona Antonescu/ilustrații de Alexia Udriște-Olteanu/seria Istoria povestită copiilor
Istoria nu e o materie searbădă, de bifat la școală, istoria e o poveste foarte vie, cu trecut bogat și viitor previzibil. E un adevăr pe care seria Simonei Antonescu, de istorie povestită copiilor l-a surprins absolut minunat. Cât despre istoria României, e plină de personaje și de lumi care merită descoperite. Fie că e vorba despre Vlad Țepeș sau de Regina Maria, aceste cărți pun personajele într-o lumină fascinantă și țin micii cititori cu sufletul la gură.
- Adrian Șonka – Ghidul micului astronom prin Univers/ilustrații de Adnan Vasile
Astronom și lector la Observatorul Astronomic, Adrian Șonka e autorul care va ști cum să le îndrepte copiilor privirile curioase către cerul înstelat. În această carte prietenoasă de astronomie, punctată de mult umor și de multe informații puțin cunoscute, copiii vor găsi răspunsuri accesibile, însoțite de ilustrații la marile întrebări legate de Univers.
- Michael Morpurgo – Leul-fluture/ilustrații de Cristian Birmingham/serie de autor
Deschizând cărțile lui Michael Morpurgo, copiii vor fi siguri că vor găsi o prietenie fără rival, poate o poveste de război, sau cel puțin de epocă și o scriitură absolut cuceritoare. Leul-fluture nu face excepție. Este povestea prieteniei de nedesfăcut dintre un băiețel și un pui de leu, dar și o poveste despre creștere și despre destin.
- Chris Colfer – Tărâmul fermecat (Vraja Dorințelor)/ilustrații de Brandon Dorman/seria Tărâmul Poveștilor
Una dintre cele mai iubite serii de povești fantastice, seria Tărâmul Poveștilor ne adâncește în lumea basmelor clasice, rostite diferit. Aici, copiii vor găsi oglindită viața lor adevărată, dar se vor putea întâlni față-în față cu personajele poveștilor cu care au crescut. O serie de păstrat și de dăruit mai departe.
Un articol scris de Maria Tănăsescu, redactor-șef al editurii Nemi, ca parte din campania Nemi de 1 iunie.
Descoperă pe www.nemira.ro. ce surprize le-am pregătit micuților cititori!
Lasă un comentariu