Poveştile Copilăriei: Bufniţa Nemi întreabă, Ovidiu Eftimie răspunde


600p400-ovidiu-eftimie

Deviza editurii Nemi este „Un copil care citește din plăcere, va deveni un adult care citește din obișnuință”. De aceea, pe nemi.ro inaugurăm seria de articole intitulate „Poveștile copilăriei”, în care oameni mari ne povestesc cum au fost ei oameni mici.

O să descoperim astfel mai multe feluri prin care putem face lectura plăcută pentru copii. De la cărți preferate, la locuri și momente frumoase, aducerea-aminte o să ne aducă tuturor, oameni mari și oameni mici deopotrivă, un zâmbet pe buze și inspirație pentru cum să ne trăim viața mai frumos.

efti

Astăzi răspunde întrebărilor bufniței Nemi Ovidiu Eftimie, tatăl unui băiat de 8 ani, blogger şi co-fondator al podcastului „Istoria culturală a României de săptămâna trecută şi până în zilele noastre”. Probabil îl cunoaşteţi mai bine din articolele sale  amuzante de pe Times New Roman.

1. Care a fost primul tău contact cu poveştile? Îţi citea cineva sau ai început singur?

Exact ca-n filmele americane, îmi citea bunică-miu înainte de culcare povești dintr-o ediție veche de de-a lui Ion Creangă.

2. Când ai început să citeşti singur? Ce fel de cărţi citeai?

Cred că înainte să ajung la școală. Am avut ambiția să citesc Ivan Turbincă, din ce-mi citea bunică-miu părea cea mai amuzantă chestie din lume. Cred că am știut să zic „Pașol na turbinca, ciorti” înainte să zic cum mă cheamă. Apoi am trecut pe cărțile specifice vârstei : Jules Verne-uri, Comoara din Insulă, Cireșarii, romane cu detectivi.

3. Citeai cărţile din bibliografia de la şcoală sau preferai să descoperi singur?

N-am citit aproape nimic din biografia de la școală, pentru că sunt cele mai proaste cărți românești. Am învățat comentariile, că atâta se cere. Cum să citești „La Vulturi” sau „Sobieski și românii” când poți să citești ceva lejer și amuzant gen „Extravagantul Conan Doi”. “Sau Huckeberry Finn”.

4. Care este cartea de copii preferată?

„Cei 13 și misterul”  de Monica Pillat.

5. Ce ai aduce din copilărie în viaţa de adult?

Momentele alea când n-aveam nimic de făcut și mi se părea vacanța de vară prea lungă.

6. Dacă ai putea să trăieşti într-o poveste pentru copii, care ar fi aceea?

Tom Sawyer.

7. Ce cărţi îi citeşti copilului tău?

E deja la vârsta la care citește singur, a citit aia cu Frații Tapper în război și Nick și Tesla în laboratorul de înaltă tensiune.

8. Cum crezi că e mai bine să motivezi un copil să citească?

Dându-i o carte interesantă. Știu că toată România se plânge că tinerii nu mai citesc, e pentru că li se vâră pe gât cu forța literatură proastă și Moromeți. Dacă-i dai ceva interesant de citit, va citi. Copiii sunt natural curioși.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!