Noi, cititorii de cursă lungă ne regăsim de fiecare dată în cărticelele pe care le citim și încă dinainte să avem copii, ne dorim să transmitem dragostea pentru lectură mai departe: nu e niciodată prea devreme să-ți împrietenești copilul cu cărțile și să îi citești cu voce tare.
Ne place să îi creăm micului cititor un loc doar al lui, un pătuț în care explorează cu mâinile în aer, iar când găsește o cărticică, nu o lasă fără să fie pipăită peste tot.
Vă lăsăm mai departe gândurile Ioanei despre biblioteca bebelușului. Ioana este blogger și proaspăt mămică de fetiță și o găsiți aici: Ciobanul de Azi.
Se spune că un cititor trăiește o mie de vieți, așa că cu cât citim de la o vârstă mai fragedă, cu atât putem fi transportați pe cât mai multe tărâmuri spectaculoase. De aceea, copiii trebuie familiarizați cu lectura de mici, cărțile fiind poarta spre o bună dezvoltare emoțională și cognitivă. Eu am devenit mamă de foarte puțin timp, fetița mea bucurându-mi viața de doar câteva săptămâni, dar am adunat deja vreo două rafturi cu cărți pe care ea poate să le citească când crește mai mare.
Pentru un bebeluș atât de mic, lectura încă nu reprezintă o îndatorire a părinților, care oricât ar încerca să răsfoiască paginile colorate în fața copilului, acesta tot nu va putea să le focalizeze sau să înțeleagă ceva (am încercat deja să o mituiesc cu cărți în speranța că asta ar opri-o din plâns, dar încă nu mi-a mers)
Ceea ce un părinte poate face în aceste faze incipiente este să îi citească copilului cu voce tare pentru ca acesta să se familiarizeze cu fluiditatea cuvintelor. Noi am început deja să devorăm cărticele cu Lama lama, în special cele ce descriu ritualurile de dimineață și seară, tot din speranța că asta o va ajuta pe bebelină să își formeze un oarecare program (încă nu a dat roade, probabil trebuie să le citim mai mult) Nici cele cu Dar Motan nu ne-au scăpat, aventurile simpaticului pisoi de librărie făcând deliciul familiei.
În ceea ce privește biblioteca micuței, pe rafturi o așteaptă o mulțime de povești colorate, cu prinți și prințese, dar și cu războinici loiali, animale vorbitoare, castele zburătoare sau cuvinte jucăușe. Cărțile au fost mai întâi testate de mami, care nu se satură să le răsfoiască și care nu îi e rușine să afirme că lecturile pentru copii abundă în imaginație și culoare, fiind potrivite pentru oricine a rămas copil în suflet. Biblioteca bebelușului începe cu un părinte responsabil și dorința acestuia de a-i insufla copilului dragostea pentru infinita lume a cărților.
Lasă un comentariu