Ca parte a campaniei Citește-i zilnic copilului tău! am invitat-o pe Laura Frunză, blogger și mamă, să ne vorbească despre beneficiile cititului cu voce tare.
Cei mai mulți părinți le citesc copiilor doar la ora de culcare, ca o modalitate de a-i deconecta de realitatea imediată, de a-i liniști și de a se conecta cu ei. Însă cititul cu voce tare copiilor e mai mult decât atât și el ar trebui făcut, în limita posibilităților, de mai multe ori pe zi sau măcar nu exclusiv la ora de culcare. De asemenea, e important să implicăm și alți oameni care să le citească copiilor noștri. Educatori, bibliotecari, bunici, prieteni – cu cât mai multă lume le citește, cu atât mai bine și cu atât mai mult se dezvoltă în copiii noștri înclinația spre lectură.
Pentru a vă convinge, am selectat 10 beneficii ale cititului cu voce tare, cu mențiunea că ele sunt mult mai multe de atât. Eu le-am ales pe care care mi s-au părut cele mai importante, dar beneficiile cititului sunt incomensurabile și le veți vedea pe măsură ce copiii voștri vor crește.
1. Dezvoltă vocabularul
Un copil căruia i se citește va învăța mult mai multe cuvinte noi și le va pune mai bine în context. Alegeți nu doar cărți ușurele, ci și cărți cu povești și limbaj mai complex, chiar dacă vi se pare că nu le înțelege. Explicați-i cuvintele necunoscute și încercați ulterior să le folosiți în viața de zi cu zi.
2. Mărește capacitatea de a fi atent o perioadă mai îndelungată
Exersarea capacității îndelungate de atenție este foarte importantă pentru copii, mai ales în pregătirea pentru școală. Dacă aveți copii care nu stau locului deloc atunci când le citiți, alegeți cărți cu ilustrații foarte atrăgătoare, cu scheme și reprezentări grafice sau cărți interactive/de căutare, care să-i facă să vină și să se așeze alături de voi pentru a le vedea.
3. Întărește relația părinte-copil
Indiferent că stați la masă și citiți sau vă cuibăriți în pat sau pe fotoliu, conectarea fizică părinte-copil este un beneficiu suplimentar al cititului. Cât timp îi citiți, veți fi acolo cu el 100%, fără să vă gândiți la liste de cumpărături sau să butonați telefonul. Pornind de la întâmplările sau aventurile personajelor, cărțile pot fi punctul de plecare pentru multe discuții de suflet și nenumărate dialoguri revelatoare.
4. E distractiv!
Cititul poate fi distractiv dacă citiți pe voci, cu intonație sau jucați roluri. Lectura nu trebuie să fie o chestie monotonă și plictisitoare. Încercați să vă modulați vocea astfel încât să stârniți interesul sau râsul copilului. Apelați la marionete sau la alte materiale auxiliare care să facă din momentul de lectură unul cât mai amuzant.
5. Dezvoltă imaginația
Din când în când, le puteți citi copiilor și cărți fără ilustrații, pentru a-i stimula să-și imagineze singuri cum arată personajele sau peisajele în care se desfășoară acțiunea. Puneți-le întrebări: tu cum crezi că arată obiectul ăsta? Sau cum crezi că era îmbrăcat personajul? Cărțile fantasy sunt, în mod deosebit, de mare ajutor la dezvoltarea imaginației pentru că ele nu se petrec, de obicei, în cotidianul cunoscut, ci în lumi fantastice pe care autorul și le-a imaginat și pe care s-a străduit să ni le descrie în așa fel încât să le proiectăm și noi cât mai aproape de felul în care a crezut el că arată.
6. Oferă un spațiu sigur în care copiii să exploreze emoții puternice
Adesea părinții refuză să le citească copiilor cărți prea triste sau în care se petrec evenimente violente. Dar aceste cărți îi ajută pe copii să proceseze emoții negative sau puternice. Ei vor vedea că se întâmplă lucruri rele, dar după ele vin și lucruri bune. Aceste cărți vor stimula dezvoltarea empatiei, o trăsătură esențială pentru ca lumea în care trăim să devină una mai bună prin intermediul copiilor noștri.
7. Le îmbogățește cunoștințele și le dezvoltă cunoașterea asupra lumii
Din cărți copiii vor afla o mulțime de lucruri într-un mod creativ, care diferă de lecțiile de la școală. Ei vor reține mult mai multe informații dacă acestea sunt puse în context și prezentate într-o manieră atrăgătoare. Includeți în cărțile pe care le citiți copiilor și cărți de non-ficțiune, obișnuindu-i, astfel, să-și caute informația în cărți în primă etapă, și abia apoi pe internet. Dacă alegeți cu atenție cărțile care vă intră în casă, îi puteți feri pe copii de fenomenul de fake news peste care pot da atunci când aleg să se informeze exclusiv online.
8. Îmbunătățește performanțele școlare
Un copil care are o rutină a cititului va avea și o rutină a învățatului. Va scrie compuneri mai complexe, va răspunde la istorie și geografie cu mai multe detalii, va pune mai multe întrebări, va cunoaște mai multe lucruri despre subiectele predate. Citiți copiilor biografii (adaptate pentru vârsta lor) ale unor personalități din cât mai multe domenii, cărți despre evenimente istorice importante, răsfoiți albume de artă și alegeți acele cărți care se potrivesc cu materiile studiate la școală.
9. Ajută la a face primii pași spre cititul de unul singur
Atunci când le citiți copiilor, ajutați-i să identifice singuri literele, să formeze un cuvânt și să-și dorească să descopere singuri ce zic acele semne ciudate de pe pagină. Nu încetați să le citiți nici după ce ei încep să citească singuri. Continuați să vă implicați alături de ei în actul cititului, chiar dacă maniera se schimbă. Dacă la 7-9 ani le puteți citi câte un capitol și apoi să-i încurajați să vă citească și ei un capitol, după vârsta asta (10-14) puteți citi cartea în paralel cu ei, să vedeți cine o termină mai repede și apoi să purtați dialoguri pe temele prezentate în carte. Pentru etapa asta chiar e bine să alegeți cărți cu subiecte ușor controversate, ca să puteți să le testați principiile și capacitatea de a face alegerile corecte în viață.
10. Ajută la dezvoltarea unor principii de viață sănătoase
Citind despre personaje și alegeri îndoielnice, copiii își vor putea testa abilitatea de a lua decizii bune, își vor dezvolta conștiința și puterea de a face lucrul corect atunci când e foarte greu să faci ceea ce trebuie. Citiți-le sau puneți-le la dispoziție cărți cu subiecte cât mai variate, pentru a-i învăța despre toleranță, despre presiunea de grup, despre lucrurile care se întâmplă atunci când cineva decide să nu se implice. Ne dorim să creștem copii cu principii de viață solide și lectura este una dintre metodele prin îi putem îndrepta în această direcție.
Lasă un comentariu