Continuă să-i citești zilnic copilului tău!


Anul acesta am pornit campania „Citește-i zilnic copilului tău!”, campanie prin care am îndemnat părinții să le citească zilnic copiilor, în orice moment liber, pentru a le oferi celor mici mai multă apropiere, atenție și dragoste, cu ajutorul cărților.

Prin poveștile Nemi și prin vocile ambasadorilor noștri – părinți și cititori de cursă lungă – ne-am inspirat comunitatea de părinți și am trimis împreună mesajul campaniei mai departe: Împrieteniți copiii cu cărțile, citiți-le cu voce tare, creați ritualuri și petreceți timp împreună.

Am dat startul clubului de carte Nemi, în cadrul căruia ne-am apropiat de comunitatea noastră: am trimis lunar câte o carte membrilor din club, alături de fișe de activități care să facă lectura și mai distractivă.

Am vorbit despre importanța cititului și beneficiile sale. Iată câteva dintre beneficii:

Dezvoltare cognitivă

Când începeți să le citiți copiilor cu voce tare, le deschideți mintea pentru lumea din jur, îi ajutați să găsească un sens pentru ce văd, aud și simt.

Îmbogățirea vocabularului

Cititul zilnic, începând din copilărie, ajută la dobândirea și îmbogățirea limbajului, la dezvoltarea abilităților de comunicare, sociale și cele de literație.

Pregătirea copiilor pentru școală

Prin lectură le oferim copiilor șansa de a-și extinde vocabularul prin învățarea a noi cuvinte, îmbunătățind astfel abilitățile lor de ascultare și de atenție.

Dezvoltă o conexiune cu copiii

Prin cititul cu voce tare, aveți ocazia de a crea un ritual, un moment special pe care cei mici să-l aștepte cu nerăbdare.

Sporește concentrarea și disciplina

Dacă le citiți copiilor conștient, zi de zi, de la 10 minute până la ore întregi, îi ajutați să aibă o concentrare și o disciplină mai bună, să stea cuminți și răbdători.

Stimulează imaginația și creativitatea

Cititul cu voce tare îi ajută pe copii să-și folosească imaginația astfel încât să exploreze oameni, locuri, timpuri și evenimente dincolo de propriile experiențe.

Cultivă dragostea pentru lectură

De fiecare dată când le citiți le insuflați o iubire pentru lectură și tot ce ține de cărți și povești, care nu îi va părăsi tot restul vieții.

Alături de Roxana Ciuchilan, Laura Frunză, Roxana Istrate, Cristina Marin, Alexandra Corbu, Ioana Middlebrok, Cristina RotarKarina Simion, am dus mesajul mai departe și am îndrumat părinții spre cărți din nou și din nou.

„Pentru noi cititul este timp împreună, mai presus de orice alt beneficiu. Și o facem pentru că ne ajută să ne reconectăm, să petrecem timp împreună fără să fim distrași de telefon, de discuții de adulți, de lucruri casnice de făcut. Prin citit suntem doar noi, concentrați pe poveste, stând unul lângă altul sau chiar îmbrățișându-ne. Și nu facem un scop în sine din a citi. Nu ne interesează câte cărți avem în bibliotecă. Sau cât de multe titluri am citit până acum. Pentru noi important e să îi ajutăm pe micuți să vadă cititul ca pe ceva normal, să le placă și să fie curioși. Să se bucure de o carte nouă, de o poveste nouă, să li se pară interesant să asculte, să descopere. Cititul nu este un țel si nu este un motiv de mândrie. Este o normalitate. O normalitate care ne face bine, ne dezvoltă, ne unește ca familie.” (Roxana Ciuchilan, prinlume.com)

„Cei mai mulți părinți le citesc copiilor doar la ora de culcare, ca o modalitate de a-i deconecta de realitatea imediată, de a-i liniști și de a se conecta cu ei. Însă cititul cu voce tare copiilor e mai mult decât atât și el ar trebui făcut, în limita posibilităților, de mai multe ori pe zi sau măcar nu exclusiv la ora de culcare. De asemenea, e important să implicăm și alți oameni care să le citească copiilor noștri. Educatori, bibliotecari, bunici, prieteni – cu cât mai multă lume le citește, cu atât mai bine și cu atât mai mult se dezvoltă în copiii noștri înclinația spre lectură. ”(Laura Frunză)

,,Dar citim la orice oră din zi, ea ne așează frumos pe canapea și ne aduce cărți. Mai nou are biblioteca ei, și, de multe ori se așează lângă ea și răsfoiește cărțile în liniște sau se face că citește cu expresii și cuvinte pe care și le amintește sau folosind o limbă pe care doar ea o înțelege.

Cititul m-a ajutat să evoluez, să mă descopăr, să mă vindec și să mă iubesc. Cititul m-a purtat pe țărmuri necunoscute unde am învățat atât de mult lucruri…. Îi mulțumesc bunicului meu (care sunt sigură că mă veghează de oriunde i-ar zburda sufletul bun acum) pentru că mi-a transmis dragostea pentru citit și dorința de a învața constat. Sper ca, într-o bună zi,  să fie și Luna recunoscătoare pentru că i-am aprins flacăra dorinței de citit în suflet. ” (Roxana Istrate)

„Îmi place să citesc, înțeleg beneficiile cititului la orice vârstă, dar mai ales la vârste mici; așadar m-am tot gândit cum să fac să cresc un cititor, care să fie curios, să răsfoiască paginile cărților cu plăcere și cu bucurie, și pentru care cititul să facă parte din activitățile zilnice. Din fericire, nu a fost nimic complicat. Cărțile pentru copii sunt atât de frumoase și de interesante, că a fost mereu ușor să-i trezească curiozitatea și să-l țină captivat. În prezent citim în fiecare seară, înainte de culcare. Cititul face parte din ritualul nostru de somn, iar asta mă bucură, fiindcă încheiem ziua împreună cu un moment care ne aduce mai aproape. ” (Alexandra Corbu)

„Cărțile au fost ajutor de nădejde la drum lung, când mama are ceva de făcut, când plouă afară sau pur și simplu când ne e dor de ele. Îl privesc cu drag când se ridică la raftul lui cu cărți și le scoate pe toate de acolo. Le răsfoiește cu interes, iar la cele cu sunete am ajuns să dansăm împreună. Ce să mai zic că ne împrăștie și nouă cărțile pe unde apucă. Interacțiunea lui cu cărțile este zilnică și asta nu poate decât să mă bucure.” (Cristina Rotar)

„Imaginația celor mici este incredibilă, iar dacă aceștia au ca suport cărți adecvate vârstei lor, atunci aproape că nu există limită la ce magii și minunății își pot imagina. Și totul începe cu pași mărunți, cu câteva paragrafe în fiecare zi, ce se tot lungesc până devin capitole și mai apoi cărți întregi. Cititul este un obicei sănătos, unul dintre cele mai bune și nutritive pentru mintea celor mici, așa că lectura zi de zi este o deprindere plăcută și ușor de menținut, fiind o dependență constructivă.” (Ioana Middlebrok)

„Iar dacă voi nu ați fost printre cei care să vă fi lăsat cuceriți de cărți, nu este nimic. Eu cred că atunci când ai un copil, ți se oferă implicit a doua șansă la orice: la copilărie, la joacă, la citit, la mai multe zâmbete, la emoții, la timp.

Cred că cel mai frumos mod în care le putem vorbi copiilor noștri despre valori frumoase și blânde pe lângă joaca de zi cu zi, este cititul. Știți, eu va încurajez să citiți măcar zece minute pe zi alături de oamenii voștri mici. Puțin câte puțin, așa se va dezvolta și interesul și mai târziu, dacă avem nițel noroc, dragostea de cărți și de citit.” (Karina Simion)

Zeci de familii ne-au arătat ce și când citesc copiilor, am avut parte de apariții la radio și la tv, ne-am distrat împreună prin activitățile propuse lună de lună și am făcut parte din momentele voastre #decitit prin poveștile Nemi.

Pentru copii, lectura este un element definitoriu în dezvoltarea lor și ar trebui să fie pe lista de to do în fiecare zi. O interacțiune care poate transforma o oră aparent obișnuită pentru părinți într-o amintire extrem de importantă pentru copii. O amintire care îi ajută să gândească, să simtă și să adauge un strop de curiozitate în viața lor. Fiindcă niciodată nu e prea devreme să împrietenim copiii cu cărțile și să le citim.

Ne bucurăm că ați fost aproape de noi și sperăm să continuăm să vă inspirăm și în anul următor.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Abonează-te la Newsletterul Nemi și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!