Mediul înconjurător nu este locul nostru de joacă, ci adăpostul pe care trebuie să îl protejăm și este important să îi ajutăm pe cei mici să înțeleagă importanța mediului cât mai devreme.
Copiii trebuie să dezvolte un sentiment de respect și grijă față de mediul înconjurător în primii ani de viață. Pe de altă parte, interacțiunile din mijlocul naturii sunt o parte importantă din procesul de creștere a copilului. Aceste interacțiuni îmbunătățesc procesul de învățare, dar și calitatea vieții. Copiii care petrec mai mult timp în natură consideră că acesta este un mediu al descoperirilor și al bucuriei și, curioși fiind, sunt mai mult decât fericiți să afle cât mai multe informații despre ceea ce se află în jurul lor.
Este necesar să ghidăm copiii în cel mai bun mod ca să aibă grijă de natură. Putem începe să îi învățăm despre mediul înconjurător și importanța acestuia prin cărțile Nemi Explorator.
Noutățile din colecția Nemi Explorator, Ce plantă frumoasă și Frumoasa albastră vorbesc despre natură, plante, animalele și plantele din mare.
Prin ilustrații inedite, Ce plantă frumoasă! explică copiilor care este drumul parcurs de plantă de la sămânță la floare și fruct, dar definește și toate elementele care formează o floare și o plantă. Copiii află de asemenea ce este clorofila, fotosinteza și de ce au nevoie plantele de ele, dar și care sunt cele mai hrănitoare minerale pentru tinerele plante.
Cartea informează copiii și despre rolul petalelor, al sepalelor, vântului, păsărilor și chiar al harnicilor albine. Odată ce sunt informați despre toate aceste lucruri, spiritul de conservare al celor mici va crește și vor dori să protejeze natura mai presus de orice.
Pe cealaltă parte a mediului înconjurător, în ocean – care reprezintă aproximativ trei sferturi (71%) din suprafața Pământului – trăiesc mii și mii de vietăți despre care trebuie să ne informăm atât noi, cât și copiii noștri.
Frumoasa albastră informează micii cititori despre importanța apei în ciclul vieții, dar și despre animalele marine. Le arată copiilor cum este viața în adâncuri și ce adaptări au plantele și animalele din apă.
Misterioasa viață a creaturilor marine ni se înfățișează în ilustrații splendide, însoțită de informații prețioase despre ce este planctonul, ce este coralul, până la ce adâncimi ajunge Soarele în ocean și ce efecte are și alte lucruri interesante despre fauna de pe plaje sau din ocean.
Copiii pot afla aceste informații din cărticele, dar când văd ceva, informația se menține mai bine. Vă recomandăm să mergeți o data pe lună cu cei mici în vizită ori într-un parc, ori într-o grădină botanică sau la muzeu.
Împrietenirea cu mediul înconjurător se va face treptat, iar cei mici se vor bucura de activități în natură, vor avea grijă de mediul înconjurător și vor transmite informațiile importante conservării mai departe.
Vă lăsăm la final cu o listă de recomandări pentru locuri de unde copiii pot învăța mai multe lucruri despre mediul înconjurător și cum să-l iubească. Vă dorim explorare plăcută!
Unde poți merge cu copilul pentru a-i inspira dragostea față de natură?
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” (București)
Grădina Botanică Dimitrie Brândză (Bucureşti)
Parcul Natural Văcărești (București)
Grădina Botanică „Alexandru Buia“ (Craiova)
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (Constanța )
Grădina Botanică Răsvan Angheluţă (Galaţi)
Grădina Botanică a Palatului Copiilor (Tulcea)
Muzeul de Istorie Naturală (Iași)
Grădina Botanică Anastasie Fătu (Iaşi)
Parcul Național Piatra Craiului (Brașov)
Grădina Botanică Alexandru Borza (Cluj)
Grădina Botanică Pavel Covaci (Arad)
Grădina Botanică (Târgu Mureş)
Parcul Botanic (Timișoara)
Lasă un comentariu