Miezul lunii septembrie începe deja să fie pârguit, asemenea unei nuci, așadar majoritatea copiilor se pregătesc azi să înceapă școala, sau grădinița, iar școala poate fi adesea un loc încărcat de emoții, pentru care cel mai bun remediu rămâne tot o carte-prieten. Am încercat să ne imaginăm cum ar arăta o parte dintre cărțile noastre dacă ar fi școli și la ce anume s-ar pricepe cel mai bine.
Nevermoor & Wundersmith – o școală unde peripețiile se țin lanț
Seria Jessicăi Townsend e rețeta perfectă de fantasy pentru copii. Evadarea din realitatea tangibilă într-o alta, fabuloasă, plină de straturi de sens și de aventură, posibilitatea unei lumi paralele, generoase atât în pericole, cât și în șanse, posibilitatea unor prietenii cu totul extraordinare sunt toate parte din tensiunea narativă pe care o propune Jessica Townsend în această serie. În fapt, este o serie imposibil de lăsat din mână. Prima carte din serie ar putea fi școala unde înveți să ai încredere în tine că poți depăși orice obstacol.
Ghidul micului astronom prin univers – școala viselor cu ochii deschiși
Toamna încă rămâne un anotimp bun de rătăcit cu ochii pe întinderea cerului. Cartea lui Adrian Șonka e o carte de știință prietenoasă, dar e și o carte de citit cerul, un alfabet cât se poate de simpatic pentru micii astronomi.
Istoria povestită copiilor – înainte și înapoi prin timp
Începutul școlii e, poate, cel mai potrivit moment pentru a ataca această serie splendidă scrisă de Simona Antonescu. Și asta, din mai multe motive. Întâi de toate, pentru că se ține departe de ariditatea textelor istorice, așa cum le cunoaștem de la școală. E o serie concepută cu haine de basm, în care informația istorică e împletită cu povestea a doi gemeni călători prin timp, Ilinca și Călin, care ajung în preajma unor personaje istorice dintre cele mai fascinante.
Și, deloc în ultimul rând, pentru că seria e aproape de final, aproape rotundă, acum e cea mai bună ocazie să-i dați o șansă. Darul extraordinar de povestitor al Simonei Antonescu e însoțit de ilustrațiile Alexiei Udriște-Olteanu, iar la finalul fiecărei cărți, cititorii împătimiți de istorie vor descoperi lucruri mai puțin cunoscute despre diverse epoci, personaje sau locuri, mici surprize pe care autoarea le-a inserat în fiecare volum. Aici vom cunoaște îndeaproape Școala Solomonarilor, iar cărțile Simonei ar putea fi școala care te învață bucuria călătoriei în timp.
Lama lama citește – școala (în versuri) a primilor pași în lume
Niciuna dintre poveștile pe care le traversează micul Lama nu e lipsită de mici obstacole, dar mama nu e niciodată prea departe și ea îi oferă mereu sprijinul de care are nevoie. Aici, Lama învață alfabetul, de la care i se deschide în față o lume nouă, încântătoare, iar cititorii săi prieteni se vor bucura de această nouă carte și de ritmul său vesel și optimist. Pentru copiii care deschid pentru prima dată un alfabetar zilele acestea, Lama lama citește poate fi un companion foarte potrivit, un alfabet alternativ, deprins alături de mama și de prieteni. Și foarte colorat!
Vremea și schimbările ei – școala micilor minuni ale lumii
Cred că nici frații mai mici ai școlarilor nu au motive de îngrijorare, pentru ei există un raft special la Nemi, tot mai generos. Așa e și această serie, despre lumea incredibilă care se deschide în jurul nostru.
Această serie, splendid și viu ilustrată va fi poarta de intrare a copiilor spre cunoașterea lumii înconjurătoare. E compusă, dacă vreți, din răspunsuri la primele de ce-uri ale copiilor, iar informațiile sunt accesibile și au darul de a stârni și mai tare curiozitatea pe anumite teme. Cartea Vremea și schimbările ei vorbește, în termeni științifici îmblânziți pentru vârste mici, despre cum poate arăta vremea și de ce, care sunt schimbările atmosferei care o determină. Orice copil își va dori să învețe la această școală, care are de dăruit numai informații vii, despre lumea aflată la un pas distanță.
În zbor: despre păsările migratoare – școala care te învață să zbori și să ajungi departe
Ce recomandă această serie este echilibrul între o experiență literară și precizia științifică. Se întâmplă rar să plonjezi într-o carte de non-ficțiune cu plăcerea cu care citești o poveste. La toate acestea se adaugă ilustrațiile superbe, acuarele aproape de realitate, cu grijă pentru detaliu și multă minuțiozitate. Ar putea fi școala unde aflăm care sunt micile motoare invizibile ale lumii animale.
Dar motan știe – școala pisoilor manierați
Dar motan e un personaj foarte ușor de transformat în prieten. Universul lui e format din librării, cofetării, cărți, alte pisici, care mai de care mai înțelepte, sau mai simpatice, iar viața lui e plină de aventuri de tot felul. Copiii se vor putea bucura de un ritm al poveștii punctate pe alocuri cu versuri, îi vor simți muzica și își vor dori să colecționeze aceste cărți. Ilustrațiile splendide care însoțesc și animă povestea aduc un strop în plus de umor, dar și de joacă, cât se poate de colorată. Dar nu va fi cel mai tipic profesor și rar îl vezi cu ochelari pe nas. Dar e mereu pus pe aventuri și știe să câștige prieteni.
Chopin – școala stropilor de ploaie și a notelor muzicale
Spiridușul Chopin este cel mai proaspăt locuitor al Pădurii Muzicale. El este un spiriduș ludic, dar și ușor melancolic, care visează mai toată ziua. Chopin nu e doar marele compozitor și pianist, e și personaj în poveste și, alături de Thea și Sashi, dar și de căluțul Vis, ne face părtași la toate lucrurile care îl inspiră, din natură sau din lumea din jur.
Aceste cărți îmbină cu agilitate informații legate de epocă, curente muzicale, compoziții și compozitori celebri și povești. Aplecându-se cu curiozitate asupra învelișului narativ, copiii vor căpăta și acces la lumea muzicii clasice, prin această portiță ușor de deschis a poveștilor. Este școala care ne va traversa epoci și genuri muzicale, e ca o școală de sâmbătă după-amiază, cu ceai și biscuiți, care ai vrea să nu se mai termine.
Știința lucrurilor fragile – lecția generozității care vindecă orice rană
Dintre romanele ultimilor doi ani, Natalie (și universul pe care îl creează Tae Keller în jurul ei) mi se pare unul dintre cele mai vii și interesante personaje. Nu e întru totul ocolită de tristețe sau de obstacole, dar e un personaj tare luminos, care reușește să se ridice, cu multă creativitate, inteligență și altruism, deasupra micilor norișori de mâhnire pe care îi întâlnește în drumul ei. Natalie e prietena perfectă pe care copiii să o descopere la acest început de toamnă. E poate școala cea mai generoasă, unde înveți ce anume sunt empatia și bunătatea.
Acum că v-am arătat ce grozave sunt școlile noastre, ce spuneți? Unde v-ar plăcea să mergeți?
Lasă un comentariu